Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički srpanj na Kvarneru nadmašio rekordnu 2013.!

07.08.2015.

15:00

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji turistički srpanj za Kvarner je rekordan - ostvaren je porast broja turista od 14 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Najviše je bilo Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha, Talijana, Mađara, Slovaka i Poljaka, a zahvaljujući uvođenju novih zračnih linija porastao je broj turista iz Švedske i Velike Britanije za 30, a iz Litve za čak 94 posto.

Broj turista koji su od početka godine posjetili Kvarnerske turističke destinacije je velik, došlo ih je 1.325.879. Ostvarili su 6.662.709 noćenja, od čega je samo u srpnju došlo 590.841 gostiju i ostvarilo 3.809.545 noćenja što nadmašuje sve dosadašnje srpanjske rezultate, pa i one u rekordnoj 2013. godini.

Predsjednik Turističke zajednice Kvarnera župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina naglasio je da dosadašnji podaci najavljuju rekordnu turističku sezonu na Kvarneru, tim više što je u prvih sedam mjeseci broj dolazaka turista veći deset, a broj noćenja osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

U sedmomjesečnom razdoblju domaćih gostiju na Kvarneru je 15 posto više u dolascima, te 11 posto u noćenjima, dok je stranih došlo devet posto više i ostvarili su osam posto više noćenja.

Najviše turista je na Krku, Opatijskoj i Crikveničkoj rivijeri, te na Lošinju i Rabu, a rast bilježe svi kvarnerski smještajni kapaciteti, privatni, hotelski i kampovi. U srpnju su turisti najduže boravili u hotelima Novog Vinodloskog, oko sedam dana, zatim u privatnom smještaju na otoku Lošinju, oko osam dana, te u kampovima na otoku Rabu, oko devet dana.

Poslušajte izjave direktorice i predsjednika Turističke zajednice Kvarnera Irene Peršić Živadinov i Zlatka Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.