Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turizam na Kvarneru dosegnuo 30 posto lanjskog prometa

17.06.2020.

14:00

Autor: Nenad Lučić

Turisti i šetači u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Turisti i šetači u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Ova godina za turizam neće biti niti približno kao prošla, no nakon otvaranja granica broj gostiju je na području Turističke zajednice Kvarnera do sredine lipnja ipak je dosegnuo oko 30 posto lanjskog prometa, naglasila je danas direktorica Irena Peršić Živadinov.

Kakvi su smještajni i drugi pokazatelji na području Turističke zajednice Kvarnera petnaestak dana uoči glavne sezone, tijekom koje će i dalje, zbog koronavirusa, trebati voditi računa o epidemiološkoj prevenciji? Neki od odgovora na ovo pitanje mogli su se čuti na današnjoj  sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, čiji je domaćin bila Općina Fužine u Gorskom kotaru.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov ističe zadovoljavajući rast dolazaka gostiju, posebice sa slovenskog, a u posljednje vrijeme i njemačkog te austrijskog tržišta. "Bit ćemo zadovoljni dosegnemo li tridesetak posto prošlogodišnjeg prometa. Trenutačno i jesmo na tim brojkama. Bude li na toj razini glavna sezona, mogli bismo otprilike u spomenutim okvirima ići u prema kraju godine", kaže Peršić Živadinov.

Znatno skromniji, ali ipak održiv proračun Turističke zajednice Kvarnera najavio je njezin predsjednik Zlatko Komadina. "Očekujemo da bi se parametri ulaska turista mogli kretati oko 25 posto. Temeljem toga očekujemo i pad proračuna na četvrtinu, a to je negdje oko sedam milijuna kuna", rekao je Komadina i naglasio kako se s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo razmatra što i kako postupati u slučaju eventualne pojave infekcije među turistima.  

"Mislim da će svi naši gosti imati visok stupanj zdravstvene sigurnosti u svakoj situaciji te da će biti na vrijeme zbrinuti i testirani, budu li za to postojale kliničke i epidemiološke indikacije. Jednako tako sam uvjeren da će i domaćini naših gostiju jako dobro znati i osjećati se sigurno da u tom smislu imaju potporu", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

U iščekivanju glavne sezone, dosad je na Kvarneru otvoreno stotinjak hotela i više od pedeset kampova, a polovica obiteljskog smještaja je tijekom lipnja zabilježila određeni promet gostiju. Javlja Nenad Lučić:

O turizmu na Kvarneru u Gorskom kotaru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.