Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turizam na Kvarneru razvija se u dobrome smjeru, pokazuju brojevi!

05.01.2017.

08:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nama je iznimno dobra turistička godina, a ove godine planiramo ponoviti rezultate, rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić -Živadinov. U 2016. na Kvarneru je zabilježeno šest posto više noćenja nego u prethodnoj godini.

"Nije riječ o malim brojkama. Od 2010. broj noćenja je porastao za čak tri milijuna", kaže Irena Peršić-Živadinov i dodaje da turističku 2017. pripremaju već šest mjeseci. "Idemo dobrim putem, a idućeg tjedna očekuje nas sajam u Stuttgartu, s oko 250 tisuća posjetitelja jedan od najvećih na svijetu", rekla je Peršić-Živadinov u programu Radija Rijeke. Ističe da Kvarner na tome sajmu već godinama ima zaseban štand te da su stvorili i velik krug njemačkih novinara koji ih aktivno prate.

Gosti iz Njemačke prošle su godine činili 31 posto kvarnerskih gostiju, a za devet posto porastao je broj noćenja s njemačkoga tržišta, ističe direktorica TZ Kvarnera te dodaje da se ulaganja u promociju osjetno isplate. Silvestarska noć i božićno-novogodišnji blagdani bili su vrlo uspješni, velik broj hotela bio je otvoren. Nažalost, goste je 1. siječnja dočekala i promjena cijena zbog rasta stope PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto. "Moramo se nositi s tim i učiniti što se najbolje može. Konkurentnost nam je smanjena, ali odluka na koju nismo utjecali je pala", kaže Peršić-Živadinov.

Nakon sajma u Njemačkoj, u siječnju će se predstaviti i u Moskvi, na radionici zdravstvenoga turizma. "Tu smo drukčiji od drugih - počeci su nam upravo kao destinacija zdravstvenog turizma, a sada imamo prvi klaster i izvrsne klinike. Na Kvarneru će ovog proljeća biti održan i svjetski kongres zdravstvenog turizma, a ti gosti dolaze u predsezoni i posezoni", ističe Irena Peršić-Živadinov.

Dodaje da TZ Kvarnera intenzivno radi na pronalaženju i promociji proizvoda koji mogu privući goste izvan ljetne turističke sezone. "Tu je važna gastroscena, gdje su ponuđeni programi Kvarner Gourment i Kvarner Food, tu je i Kvarner Outdoor program, za goste koji stižu radi biciklizma, pješačenja i sportova na otvorenom. To su sve pozitivne stvari i dobar smjer", govori naša gošća. Poslušajte razgovor s direktoricom TZ Kvarnera Irenom Peršić Živadinov:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.