Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turracher: skoro pola godine zajamčenoga snijega i batleri na stazama

08.01.2017.

13:30

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počeo je takozvani hrvatski skijaški tjedan. I svega nekoliko dana prije polaska mnogi su se pitali ima li uopće snijega na skijalištu koje su odabrali. Taj problem sigurno nema Turracher u Austriji. Osim sigurnoga snijega, ima i brojne posebnosti. Jedna od njih je i skijaški batler.

Poznato je da Hrvati vole austrijska skijališta. Puno ih dolazi i na Turracher, tek dvadesetak kilometara udaljen od popularnijega Bad Kleinkirchheima. Kako nam govori batler Elmar, gosti dolaze s pet važnih tržišta. To su, naravno, Austrija, Njemačka, Nizozemska, Mađarska i, na petome mjestu, Hrvatska.

Jedno od skijališta koja se ne boje nedostatka snijega usred sezone je austrijski Turracher Höhe. Nalazi se na cestovnome prijevoju, na 1763 metra nad morem, nedaleko od granice sa Slovenijom. Skijanje, barem na umjetnome, ako već ne na pravome snijegu, na Turracheru jamče najkasnije od početka prosinca pa sve do kraja travnja. Sezona obično počinje već sredinom studenoga, a završava 1. svibnja.

Od Rijeke je skijalište udaljeno oko 250 kilometara, od Zagreba nešto manje od 300 kilometara. Skijaške staze, kojih ima 42 kilometra, protežu se od 1400 do 2205 metara nad morem. Zbog relativno male "kilometraže" ovo skijalište možda neće biti zanimljivo iskusnim skijašima koji punih šest dana žele uživati spuštajući se bijelim padinama, ali uza sve težine staza ima i brojne druge sadržaje za one na skijama i bordovima, ali i za "pješake".

Skijaše na vrhove vuče 14 žičara, od kojih su četiri moderne i udobne šesterosedežnice. Ima i jedna dvosedežnica te sedam vučnica i jedno pokretno uže. Osim skijaških staza, uređen je snježni park dugačak kilometar i pol: različiti elementi pripremljeni su za sve skijaše: od početnika do naprednih. Tu je i Funslope - zabavnih 850 metara staze s valovima, strmim krivinama, tunelima, skokovima...

Od ove godine Turracher ima i umjetno jezero s vodom za zasnježivanje staza zapremine 175 tisuća kubnih metara. Prošle godine izgrađena je nova šesterosedežnica s četiri nove staze ukupno dugačke četiri kilometra. U širenje skijališta i kvalitetu uloženo je 16 milijuna eura u protekle tri godine. Oko 25 milijuna eura uložili su privatni vlasnici tijekom zadnjih nekoliko godina u obnovu, ali i izgradnju novih smještajnih jedinica te u razvoj gastronomske ponude.

Uređeno je 15 kilometara staza za skijaško trčanje, na zaleđenome jezeru Turracher See može se klizati i igrati curling. Pripremljene su i staze za zimsko pješačenje, hodati se može i po snijegu, u krpljama. Možete se voziti u sanjkama koje vuku konji, ići na noćno skijanje jednom tjedno i noćno sanjkanje dvaput tjedno. Jedna od posebnosti skijališta je i muzej kristala Mit o dragom kamenju.

Ono što Turracher svakako izdvaja od ostalih skijališta je batler - osoba koja brine da skijašima na stazi ništa ne nedostaje. Na vrhovima žičara nude pjenušac, slatkiše, maramice i sve ostalo što turistima može zatrebati. Organizirani su i programi u kojima batler turiste vodi u obilazak planinskih koliba s izvrsnom lokalnom gastronomskom ponudom, šetnje, ranojutarnje skijanje - sve ono što na Turracheru treba doživjeti.

Prilikom posjeta skijalištu Turracher sredinom prosinca 2016. sve smo ovo doživjeli. O tome što sve radi i kako se postaje batler razgovarali smo s batlerom Elmarom. U jednoj skijaških koliba naišli smo na konobara Davida, koji je svoj dom u Međimurju prije četiri godine, u potrazi za poslom, zamijenio onim na austrijskoj planini. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.