Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tvrtki MKM Yachts potkoncesija za dio pomorskog dobra u riječkom 3. maju

02.07.2020.

13:31

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U riječkom brodogradilištu 3. maj potpisan je ugovor o potkoncesiji 22 tisuće četvornih metara pomorskog dobra s tvrtkom MKM Yachts d.o.o., koja je u neizravnom vlasništvu osnivača i vlasnika Scenic grupe Glena Moroneya. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar Oleg Butković.

Uz potporu Vlade, dio trećemajske luke će u idućih deset godina biti namijenjen gradnji luksuznih kruzera, istaknuli su direktori oba brodogradilišta, 3. maja Edi Kučan i MKM Yachta Saša Čokljat. Suglasnost za potkoncesiju dala je Vlada RH na sjednici 4. lipnja. Tvrtka MKM Yachts je novoosnovana tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj i u neizravnom je vlasništvu osnivača i vlasnika Scenic grupe Glena Moroneya.

U 3. maju se za ovog australskog naručitelja upravo gradi polarni kruzer, istovjetan onom koji je izgrađen u pulskom Uljaniku. Područje koje se daje u potkoncesiju na rok od 10 godina obuhvaća kopneni i morski dio pomorskog dobra površine 21.493 metara kvadratnih. Stalni dio koncesijske naknade iznosi tri kune po metru kvadratnom zauzete površine, a promjenjivi jedan posto ukupnog godišnjeg prihoda brodogradilišta. Ovim se ugovorom otvara novo tržište luksuznih putničkih brodova i doprinosi revitalizaciji brodogradnje u Hrvatskoj.

Dio pomorskog dobra se daje u potkoncesiju u cilju povećanja učinkovitosti kroz popunjavanje knjige narudžbi društva s najmanje pet visokovrijednih novogradnji te otvaranja mogućnosti da se na području brodogralilišta obavlja djelatnost opremanja i unutarnjeg uređenja putničkih brodova. Ova suradnja otvara novih tržišta luksuznih putničkih brodova za egzotična krstarenja.

Scenic grupa, stoji u Vladinu dokumentu, jedan je od vodećih svjetskih putničkih brodara specijaliziranih za luksuzna i egzotična krstarenja, a u sastavu te grupe je i tvrtka PEC Limited, koja je od pulskog Uljanika u stečaju naručilo "Scenic Eclipse", koji se pokazao kvalitetnim i hvaljenim hrvatskim proizvodom. Stoga je Scenic grupa zainteresirana izgraditi seriju brodova iste namjene u Brodogradilištu 3. maj, a rok realizacije ukupnih ulaganja do kraja 2021. godine iznosit će nešto više od tri milijuna eura.

Poslušajte izjave direktora 3. maja Edija Kučana, direktora MKM Yachta Saše Čokljata te ministar mora, prometa i veza Olega Butkovića:

Suradnja dva brodogradilišta, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.