Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jakovina: Rat u Ukrajini je izašao iz domene racionalnog

02.03.2022.

10:55

Autor: Neva Funčić

Veliki broj izbjeglica na graničnom prijelazu Medyka između Poljske i Ukrajine

Veliki broj izbjeglica na graničnom prijelazu Medyka između Poljske i Ukrajine

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predviđanja događaja na istoku Europe su se temeljile na povijesnom iskustvu i pretpostavci da je ruski vladar racionalan. Putinov potez u mnogočemu nije bio racionalan, iz pozicije ruskih interesa, tumači povijesničar Tvrtko Jakovina, dok istovremeno sedmi dan traju žestoki napadi ruske vojske na Ukrajinu.

Ovakav vojni napad na Ukrajinu koja nije bila neprijateljska je sve ostavio zgranutima, kaže Jakovina. Upozorava da je puno ozbiljnije to što je riječ o nuklearnoj sili, najvećoj zemlji na svijetu i zemlji koja ima drugi najveći vojni arsenal na svijetu. Zbog toga ovo nije i ne može biti lokalni sukob. Ovaj će rat ostaviti užasne poslijedice na Ukrajinu, ali i na Rusiju, a svijet ulazi u novo razdoblje povijesti kakvo od početka dvadesetog stoljeća još nismo imali, kaže Jakovina.


Ukrajina je sada u užasno teškom položaju, a za pravu akciju zapada je već prekasno, govori Jakovina. No Rusiji ni moguća vojna pobjeda dugoročno ne donosi osobitu korist, kaže Jakovina i ponavlja da su Putinovi potezi izašli iz domene racionalnog.


Građani Hrvatske mogu pokazati da su solidarni s građanima Ukrajine, više od toga u ovom trenutku ne možemo napraviti, rekao je Jakovina. Poslušajte razgovor:

Tvrtko Jakovina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.