Hrvatski radio

Radio Rijeka

TZ Kvarnera: Na Kvarneru ove godine 60 posto prošlogodišnjeg broja gostiju

10.09.2020.

13:13

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U kolovozu je na Kvarneru boravilo 66 posto od prošlogodišnjeg broja turista, unatoč naglim odlascima zbog zatvaranja granica u drugoj polovici kolovoza. Najbolje su posjećeni otoci i najkvalitetniji privatni smještaj.

Nadam se da je ovo prva i zadnja korona sezona, rekao je župan primorsko goranski i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina. Dodao je kako su turistički rezultati ipak puno bolji nego što smo se nadali u vrijeme "lockdowna"- ukupno ove godine na razini od 60 posto prošlogodišnjih. Pokazalo se da je važna sigurnost i blizina, s turistima nismo imali epidemioloških problema, a rezultati bi bili i bolji da je u Hrvatskoj bilo više odgovornog ponašanja, rekao je župan.

Prva dva tjedna kolovoza dosegla su 77 posto prošlogodišnjih posjeta u istom razdoblju, no nakon zatvaranja granica i naglog odlaska gostiju iz Slovenije, Italije i Austrije te su brojke pale na 43 posto. Tako je u prosjeku u kolovozu zabilježeno 66 posto posjeta gostiju, u odnosu na lanjski kolovoz, izvijestila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Gostiju iz Njemačke početkom kolovoza je bilo čak više nego lani, Slovenci su bili na 95 posto dolazaka, dok se granice nisu počele zatvarati. Najbolje su bili posjećeni otoci Krk i Lošinj, Crikveničko-vinodolska rivijera te Opatija, a najbolje popunjeni objekti u domaćinstvu, izvijestila je Peršić Živadinov. Zanimljivost u kolovozu je da su apartmani i kuće za odmor s pet zvjezdica imali čak dva posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Tijekom cijele godine, uračunavši i razdoblje izolacije, takvi objekti bilježe 95 posto lanjskih rezultata, rekla je Peršić Živadinov.

Pokazalo se da gosti, koji sada nisu mogli putovati na daleke egzotične destinacije, traže smještaj bolje kategorije. Biraju Hrvatsku jer smo blizu i sigurni smo, dodao je Komadina, a Peršić Živadinov je najavila nastavak trenda podizanja kvalitete, kako bi razvijali turizam bez opterećivanja destinacije i okoliša. Turistički početak rujna je na 47 posto lanjskih rezultata. Moramo se boriti za svakog gosta, rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera i zahvalila djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na dobroj suradnji i slanju ekipa na teren, što je turistima olakšalo obavezu testiranja na virus. 

Poslušajte konferenciju za novinare:

Turizam Kvarnera - Komadina i Peršić Živadinov, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.