Hrvatski radio

Radio Rijeka

TZ Mali Lošinj: suradnjom s privatnim iznajmljivačima do još više gostiju

12.02.2019.

10:37

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Riva u gradu Mali Lošinj (Foto: Pixsell)

Riva u gradu Mali Lošinj (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

S obzirom na veliki udio privatnog smještaja u ukupnom smještaju i noćenjima na Lošinju te zbog povećanja kvalitete ponude, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja ove godine provodi niz aktivnosti u suradnji s privatnim iznajmljivačima.

"Od ukupnih lanjskih gotovo 2,4 milijuna noćenja na Lošinju, čak 18,5 posto je ostvareno upravo u privatnom smještaju, koji čini 29 posto u ukupnim krevetima. Stoga smo odlučili dodatno pojačati suradnju s privatnim iznajmljivačima kroz razne marketinške i druge aktivnosti, te kroz neke pogodnosti kako bi se još bolje priredili i realizirali prihvat gostiju ove sezone", poručuje direktor malološinjske Turističke zajednice Dalibor Cvitković.

Podsjeća i da je visina paušalnog poreza po krevetu za iznajmljivače u ovoj godini ostala ista kao do sada, odnosno iznosi 300 kuna za A razred turističkog mjesta, dok paušal boravišne pristojbe za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu iznosi 345 kuna - A razred.

Zadržavanje paušala po krevetu na istoj razini iz Grada Mali Lošinj su objasnili željom da privatne iznajmljivače ne opterete dodatno, nego da ih potaknu na nastavak ulaganja. Tim više što su im se već povećala davanja zbog novog sustava gospodarenja otpadom.

"U okviru svog programa rada Turistička zajednica će i ove godine sufinancirati ulaganja u marketinške aktivnosti koje pomažu promociji obiteljskog smještaja, u suradnji sa školama stranih jezika organizira i sufinancira tečajeve stranih jezika za iznajmljivače i članove njihovih obitelji, a svaki iznajmljivač ima pravo i posebnu karticu, kojom ostvaruje niz pogodnosti pri kupovini u trgovinama na području Grada Malog Lošinja te korištenju raznih usluga koje nude partneri u projektu", kaže Cvitković.

S partnerima će početkom travnja organizirati i dvodnevni forum "Inovativni privatni" gdje će iznajmljivačima predstaviti turističke novitete i podijeliti im vrećice za selektivno odvajanje otpada, a nakon toga i sadnice cvijeća, provest će i edukaciju o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini cresko- lošinjskog otočja i druge programe.

"Vjerujemo da ćemo i ove godine zabilježiti povećanje turističkih noćenja od oko 2 posto, koliko smo imali i u 2018. u odnosu na 2017. s ukupnih gotovo 2,4 milijuna noćenja, a takav rast držimo umjerenim i održivim. S toliko noćenja lani smo se svrstali među vodeće hrvatske destinacije po broju ostvarenih noćenja, što je zasigurno rezultat cjelogodišnjeg truda i ulaganja svih partnera u destinaciji", kaže Cvitković.

Po podacima iz Turističke zajednice, na području Grada Malog Lošinja je 1.090 iznajmljivača kod kojih je 2.175 smještajnih jedinica sa 6.411 osnovnih kreveta u apartmanima, sobama, kućama za odmor, što čini 29 posto među krevetima u svim vrstama smještaja. U tom je smještaju lani ostvareno 4 posto više noćenja nego u 2017. ili gotovo 439,2 tisuće, što je udjel od 18,5 posto u ukupnim noćenjima.

Ukupno u svim vrstama smještaja na Lošinju je 22.103 kreveta, od čega u hotelima nešto malo više od tri tisuće ili oko 14 posto od ukupnih kreveta, dok je u kampovima 9.362 kreveta ili 42,4 posto, a u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj 3.283 kreveta ili 15 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.