Hrvatski radio

Radio Rijeka

U 20 osnovnih škola u PGŽ-u učenici bez maski jer ima mjesta za razmak

14.09.2020.

13:19

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

U školama Primorsko-goranske županije nijedan razred nije u samoizolaciji, a u čak 20 škola učenici ne trebaju nositi maske. Iako se zaštitne maske za lice preporučuju u svim školama, one nisu potrebne ako je između učenika osiguran potreban razmak.

"Ako se može osigurati ramak već od metar i pol kad su učenici mirni, onda maske nisu potrebne. I ako nastavnik predaje s katedre na razmaku većem od dva metra, također ne treba masku. U svim drugim slučajevima, da", rekao je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

Pročelnica za školstvo Edita Stilin potvrdila je da je to slučaj u 20 od 32 osnovne škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija. "U 20 škola učenici ne nose maske - njih više od 7200, odnosno 76 posto učenika ima mogućnost dovoljnoga prostornog razmaka i ne nose maske na nastavi", uopće, rekla je Stilin.

Zbog dobre epidemiološke situacije istarski Stožer Civilne zaštite donio je odluku da u Istri učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, potvrdio je u ponedjeljak načelnik Stožera Dino Kozlevac. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio mišljenje o vizirima za nastavnike. Navode da se korištenje vizira ne može smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama jer viziri ne sprječavaju širenje zaraze aerosolom, no iznimka je prisutnost učenika oštećenog sluha. 

"Usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom, koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće", navodi se u HZJZ-ovom pojašnjenju oko modela i preporuka za rad u uvjetima epidemija koronavirusa.

Na upit pravobraniteljice za djecu, ustvrdili su tako da se viziri ne mogu smatrati zamjenom za korištenjem maski. Međutim, nastavnik bi masku trebao zamijeniti vizirom kada je u učionici prisutan učenik oštećenog sluha, kako bi mogao čitati s lica i usana. 

Ističe da nastavnik kod kretanja zajedničkim prostorijama, osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom, te u drugim prostorijama, treba nositi masku. Ujedno škola za takav razredni odjel treba osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike.

"Kad je god moguće nastavu treba organizirati tako da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici, 1,5 metar za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i približno dva metra u srednjoj školi, kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske", poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Evo što su na konferenciji za novinare u Rijeci rekli epidemiolog  županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević te pročelnica za školstvo Edita Stilin i župan Zlatko Komadina:

Maske u školama PGŽ-a, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.