Hrvatski radio

Radio Rijeka

U 2022. godini Grad Rijeka počinje sufinancirati djelatnost dadilja

28.09.2021.

15:20

Autor: Hina, Albert Petrović

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Foto: - / -

Na temelju prijedloga gradskog vijećnika Akcije mladih Vedrana Vivode, Grad Rijeka od 1. siječnja 2022. počinje sufinancirati djelatnosti dadilja, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare te političke stranke.

Grad Rijeka će za subvenciju plaća učitelja u produženom i cjelodnevnom boravku izdvojiti po sto kuna po učeniku, ukupno 450 tisuća kuna za 450 osnovaca slabijeg imovinskog statusa. Rijeka će s 22 tuće kuna sufinancirati rad glazbenog terapeuta u Centru Slava Raškaj, rečeno je u utorak na kolegiju gradonačelnika. Pročelnica za školstvo Sanda Sušanj najavila je i tradicionalni prijem u povodu proslave Svjetskog dana učitelja 5. listopada. (Neva Funčić)

"Ova mjera jedno je od rješenja trenutnog problema nedostatka kapaciteta u dječjim vrtićima na području Rijeke", istaknuto je u priopćenju Akcije mladih. 

Na listi čekanja za upis u dječje vrtiće na području Rijeke ove pedagoške godine ostalo je više od 200 djece, velikom većinom jasličke dobi kojoj su oba roditelja zaposlena. I to nakon intervencije zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan i pronalaženja dodatnih prostora za rad dječjih vrtića, ističe Akcija mladih.

Pema zakonskim odredbama, jedinice lokalne i područne samouprave sudjeluju u sufinanciranju djelatnosti dadilja. Model djelovanja dadilja pokazao se iznimno dobrim u rješavanju problema zaposlenih roditelja za organiziranom skrbi za djecu rane i predškolske dobi, navodi Akcija mladih. 

Kako su obrti dadilja pod ingerencijom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te lokalnih centara za socijalnu skrb, tako je nakon postignutog dogovora odlučeno da će financiranje preuzeti Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb. 

Sufinanciranje obrta za čuvanje djece obavljat će se na principu ravnopravnosti, tako da roditelji korisnici sudjeluju u mjesečnoj cijeni sa 720 kuna, a budući da u Rijeci postoji samo jedan takav obrt, sufinancirat će se i dadilje izvan Rijeke. Svjesni smo da je ovo samo kap u moru rješavanja problema, kaže Vivoda, poslušajte:

Vivoda: Vrijeme je da naš grad uvede ovu mjeru, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.