Hrvatski radio

Radio Rijeka

U 45 godina riječkog studija Dentalne medicine diplomiralo 1206 studenata

30.11.2018.

19:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: MedRi

Foto: MedRi

Foto: - / -

Danas je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, u prepunoj dvorani, uz brojne kolege i uzvanike, svečanom akademijom obilježena 45. godišnjica studija Dentalne medicine, koji je stvorio prepoznatljive temelje riječke dentalne medicine. .

Svoje su katedre predstavili pročelnica Katedre za stomatološku protetiku prof. dr. sc. Ivone Uhač, pročelnica Katedre za endodonciju i restaurativnu stomatologiju izv. prof. dr. sc. Ivana Brekalo Pršo, pročelnica Katedre za oralnu medicinu i parodontologiju prof. dr. sc. Sonja Pezelj-Ribarić, pročelnica Katedre za dječju stomatologiju izv. prof. dr. Nataša Ivančić Jokić, pročelnik Katedre za oralnu kirurgiju prof. prim. dr. sc. Tomislav Ćabov i pročelnik Katedre za ortodonciju izv. prof. dr. sc. Stjepan Špalj.

Prethodnica današnjeg studija Dentalne medicine bila je Viša stomatološka škola u Rijeci, koja je djelovala od 1961. do 1968. godine. Medicinski fakultet u Rijeci i Stomatološki fakultet u Zagrebu 1970. godine potpisuju ugovor o osnivanju Stomatološkog fakulteta u Rijeci, a već u studenom 1973. godine upisana je prva generacija 46 tadašnjih brucoša. Od tada do danas diplomiralo je 1206 studenata.

"Imamo 30 studenata po godini, njegujemo rad u malim grupama, naši su studenti izuzetno dobro educirani, a nakon šest godina sposobni su za samostalnu praksu", rekla je prodekanica studija prof. dr. sc. Sonja Pezelj - Ribarić. "Vrlo smo aktivni i u znanstvenom radu. U zadnjih deset godina, otkada je stasao naš vlastiti kadar, imamo znatan broj znanstvenih projekata, aktivni smo i u stručnim projektima, a naša uloga je i sustavno promicanje važnosti oralnog zdravlja", naglasila je Pezelj - Ribarić.

Prodekanica je napomenula kako se u posljednje vrijeme intenzivno radi na internacionalizaciji Medicinskog fakulteta, pa je tako sljedeće godine u planu i studij Dentalne medicine na engleskom jeziku.

Na akademiji su, uz prodekanicu, govorili i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije izv. prof. dr. sc. Đulija Malatestinić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Svečana akademija imala je i svoj glazbeni dio: nastupao je Mješoviti zbor liječnika Hrvatskoga liječničkog zbora - Podružnica Rijeka te bend Dijagnoze, čiji su članovi bivši i sadašnji studenti fakulteta. Poslušajte što je izjavila prodekanica Sonja Pezelj - Ribarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.