Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Baški otvoreno novo reciklažno dvorište

14.10.2020.

12:58

Autor: Neva Funčić

Načelnik Baške Toni Juranić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Načelnik Baške Toni Juranić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Reciklažno dvorište u zoni Zablaće u Baški vrijedno je 3,06 milijuna kuna, a 85 posto novca stiglo je bespovratno iz Kohezijskog fonda Europske unije. Na otoku Krku već se odvojeno prikuplja 58 posto otpada, a na novoj lokaciji odlagat će se krupni, željezni, elektronički i opasni otpad.

Reciklažno dvorište Baška ima kapacitet zbrinjavanja 400 tona otpada godišnje, što je dostatno za barem idućih deset godina, rekao je načelnik općine Baška Toni Juranić. Tumači specifičnost turističke destinacije koja zimi ima 19 tisuća stanovnika, a ljeti čak 130 tisuća: "Zato je važno da odvojeno prikupljamo otpad, biorazgradivi od 2014., a od 2017. smo maknuli kante s ulica i otpad se prikuplja po unaprijed najavljenom tjednom rasporedu", kaže Juranić

Ističe da se otok Krk s 58 posto odvojeno prikupljenog otpada prilagodio europskim normama. "Cilj nam je 60 posto odvajanja do 2022.", najavljuje Juranić.

Kaže kako je u novo reciklažno dvorište uloženo čak 3 milijuna i 770 tisuća kuna, što je 700 tisuća kuna više od iznosa predviđenog europskim projektom. "Ugradili smo i dodatnu opremu te predvidjeli novac za edukaciju građana", rekao je bašćanski načelnik.

Reciklažnim dvorištem gospodarit će Ponikve Krk, a zbrinjavat će se otpadni papir, metal, staklo, plastika, tekstil te krupni komunalni otpad, kao i druge posebne kategorije otpada, poput baterija, boja i ulja.

O reciklažnom dvorištu i ekološkom zbrinjavanju otpada, poslušajte razgovor s načelnikom općine Baška Tonijem Juranićem:

Toni Juranić o reciklažnom dvorištu u Baški, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.