Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:04 / 06.07.2016.

Autor: Neva Funčić

U Belom na Cresu danas se otvara oporavilište za supove

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dva mlada bjeloglava supa prvi su korisnici oporavilišta koje se danas otvara u Belom na otoku Cresu. U 18 sati u staroj školi će biti otvoreno i preuređeno prizemlje Centra za posjetitelje. Do kraja godine bit će obnovljeno i hranilište koje je djelovalo do 2012. godine

Dva mlada supa, ovih dana spašena s creskih litica, večeras će biti prstenovana i uskoro će u oporavilištu učiti letjeti. Centar u Belom zajednički osnivaju Udruge Biom i Tramontana, Zoološki vrt i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, Grad Cres i Primorsko-goranska županija. 

U projekt zaštite supova bit će uloženo oko četiri milijuna kuna, kaže ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Sonja Šišić. "Do sada je uloženo oko 2,5 milijuna kuna i u prvoj fazi su uređene letnice - volijere i soba za smještaj teže ozlijeđenih supova, kao i prizemlje zgrade stare škole, građene 1929., u kojem je privremena izložba o creskim orlima. Do turističke sezone iduće godine, u planu je i interaktivni postav izložbe za koju je prije mjesec dana ministarstvo odobrilo sredstva od 600 tisuća kuna, tako da projekt ide dalje", kaže Šišić.

Supove, uz ljudsku djelatnost, ugrožavaju i vremenske neprilike zbog kojih stradavaju, ali i nedostatak strvina domaćih i divljih životinja kojima se hrane. U planu je, uz hranilište i uređenje učionice, obnova kata stare škole za smještaj volontera i studenata u Belom. Ljudi će učiti o suživotu, a creskim orlima želimo dobar let i dobro zdravlje. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.