Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:38 / 09.01.2019.

Autor: HRT

U četiri KBC-a više od 16 milijuna kuna neplaćenih participacija

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Pacijenti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja ne podmiruju svoje račune, a bolnice imaju milijune kuna nenaplaćenih participacija. U četiri KBC-a više je od 16 milijuna kuna neplaćenih participacija, a oko milijun građana nema dopunsko osiguranje.

"KBC Rijeka je u 2018. fakturirala oko 3,5 milijuna kuna participacija pacijentima, fizičkim osobama sveukupno 12 milijuna kuna. Nenaplaćeni iznos je 15 posto. Te dugove bolnica nastoji naplatiti pismenim opomenama i osobnim pozivima, na kraju i prisilnom naplatom (provođenjem postupka ovrhe)", izjavio je mag. Marko Slemenšek, pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje, KBC Rijeka.

Najveći broj neplaćanja je u slučajevima kada osiguranici ne daju točne adrese mjesta stanovanja, objasnio je Slemenšek. Također je kazao da stara potraživanja bolnica ne utjeruje, potraživanja koja su otišla u zastaru u principu se otpisuju. Takvih potraživanja je oko dva milijuna kuna.

Morana Krušarovski iz Službe za pravne poslove dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u naglasila je da si dopunskim osiguranjem pacijenti olakšavaju život. Rekla je da broj osiguranika raste iz godine u godinu, trend je povećanje broja osiguranika, a cijena police je 70 kuna mjesečno.

"Osiguranici mlađe životne dobi smatraju da im dopunsko osiguranje ne treba i sve je u redu dok se nešto ne desi, a onda računi se mogu popeti do vrlo velikih iznosa. Trenutno je ograničenje maksimalno po jednom računu 2.000 kuna, ali godišnje se može popeti i do nekoliko desetaka tisuća kuna, u tom slučaju cijena od 70 kuna koju HZZO nudi je vrlo prihvatljiva", rekla je.

Preporuka HZZO-a je uzeti policu dopunskog osiguranja jer na taj način nitko se više se ne mora brinuti u slučaju da se razboli i nužna mu je liječnička pomoć, sve će biti besplatno.

"Određene usluge su u cijelosti pokrivene zdravstvenim osiguranjem, radi se o liječenju kroničnih psihijatrijskih bolesti, o cjelokupnom liječenju zloćudnih bolesti, o ozljedama na radu i profesionalnim bolestima... Također djeca do 18 godine u cijelosti su pokrivena obaveznim zdravstvenim osiguranjem", naglasila je Krušarovski.

U prvoj polovici ove godine donijet će se i novi zakon o zdravstvenom osiguranju, povećat će se participacija s dvije tisuće na četiri tisuće kuna ili 10 posto ukupnog iznosa. "To su naravno najave, konačno nije još došlo do toga, ako se dođe, to je još jedan razlog da osiguranici plaćaju svoje dopunsko osiguranje", napomenula je Krušarovski. 

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.