Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:41 / 07.06.2022.

Autor: Neva Funčić

U četvrtak počinje popularni Porto Etno - glazbeni program predvodi kraljica sevdaha Amira Medunjanin!

Porto Etno

Porto Etno

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U četvrtak, 9. lipnja u Rijeci počinje 6. Porto Etno-festival svjetske glazbe i gastronomije. Na Trg Riječke rezolucije donosi tri dana zanimljive glazbe, a nakon kovid pauze, u subotu se vraća i gastro fešta na kojoj će svoja jela predstaviti 16 riječkih nacionalnih manjina.Festival Porto Etno koji već 6 godina predstavlja multikulturalnost Rijeke, a publici približava raznolikost etno glazbe, ove godine od 9. do 11. lipnja.


Glazbeni program na Trgu Riječke rezolucije predvodi Amira Medunjanin, jedna od najboljih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku.


Već tradicionalno, na ovom će ju festivalu pratiti kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem. Amira nastupa u četvrtak 9.6. od 21 sat.


Novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova svijeta koji žive i rade u Rijeci.


Pod zajedničkim imenom Rijeka's Music Expats, glazbenici iz Jordana, Španjolske, Azerbajdžana, Irana i Turske nastupit će u petak 10.6. od 21 sat uz posebnog gosta, turskog glazbenika Ahmeta Barana, virtuoza na Qanunu, arapskom žičanom instrumentu.


Uz stvaranje nove Porto Etno tradicije, cilj projekta Rijeka's Music Expats je i međusobno povezivanje glazbenika i stvaranje novih zanimljivih sadržaja.


Zbog pandemijske situacije u prošle dvije godine festivala nije bilo gastro programa, a u ovom uzdanju Porto Etna se ponovno vraća.


U subotu 11.6. od 11 sati manjine koje djeluju u Rijeci i županiji, njih čak 16, predstavit će svoje nacionalne gastro-specijalitete.


Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kn biti doniran organizaciji UNICEF - za podršku djeci i obiteljima Ukrajine.


Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.


Od 12 sati najavljena je i trosatna kulinarska radionica u sklopu EU projekta Fusili kojeg provodi Grad Rijeka, s ciljem promoviranja zdrave i održive prehrane, bez bacanja hrane.


Poslušajte voditeljicu festivala Jelenu Tondini i glazbenog selektora i vođu Porto Etno banda Zorana Majstorovića:


Porto Etno

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.