Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Crnom Lugu pale 92 litre kiše, novi jači kišni val stiže večeras

09.01.2016.

10:47

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon kratke zime, vratila nam se prava "jesen". Temperature su na cijelom području u plusu, puše jugo, a ponegdje je pala i obilna kiša. Snijeg se topi vrlo brzo. Slično vrijeme nastavlja se i sljedećih dana, a nešto duže sunčano razdoblje očekuje se tek u utorak.

Sve tanji snježni pokrivač
Snijeg se, pod utjecajem kiše i visokih temperatura, topi vrlo brzo. Najviše ga je jutros još bilo na Zavižanu, 52 centimetra, u Ogulinu 25, Crnom Lugu 12, Delnicama 8 i Otočcu 5 centimetara. S obzirom na najavljeni nastavak sličnoga vremena, vjerojatno će se na cijelom području otopiti sav snježni pokrivač.

Pod utjecajem ciklone sa središtem nad Atlanskim oceanom veći je dio Europe. I u naše je krajeve donijela kišovito i toplo vrijeme "po južini". Najjači kišni val bio je protekle noći. Najviše kiše palo je u Crnome Lugu - do jutros u 7 sati 92 litre po četvornome metru. Slijedi Bakar sa 72, Kukuljanovo 69, Rijeka 55, Delnice 52, Krk (aerodrom) 32, Ogulin 25, Krk 16 litara kiše po četvornome metru. Na ostalim postajama zabilježeno je manje od 10 litara, najmanje u Istri.

Temperatura zraka u Rijeci je u 8 sati bila 12 °C, za stupanj viša od jučerašnje najviše temperature. Najniža noćna temperatura na riječkoj meteorološkoj postaji bila je 10 stupnjeva. Sve jutrošnje temperature na Kvarneru, u Istri, Gorskom kotaru i Lici bile su u plusu: od tri stupnja iznad nule u Ogulinu i četiri na Zavižanu do najviše 14 u Malom Lošinju i 15 u Senju. Najniže noćne temperature u unutrašnjosti su bile između jednog i pet stupnjeva, a uz more od osam do 13 °C.

Oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i obilnom, nastavlja se i sljedećih dana. Večeras i u noći na nedjelju vidi se novi izraženiji kišni val, kaže Ivan Novak iz Pomorskoga meteorološkog ureda DHMZ-a u Rijeci. Sredinom nedjelje vide se i sunčana razdoblja. Jugo i jugozapadnjak jačat će na umjereno do jako, a u nedjelju ujutro ponovno oslabjeti. Ponegdje će biti sumaglice i magle, a temperature zraka bit će uz more od 11 do 16, u unutrašnjosti između 6 i 10 stupnjeva.

Kiše će ponovno biti u noći na ponedjeljak te tijekom cijeloga dana. Posebno obilna mogla bi biti poslijepodne, a onda do utorka ujutro postupni prestanak oborina. Utorak će donijeti dosta sunca, kao i srijeda te prvi dio četvrtka. Nove oborine vide se u noći s četvrtka na petak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.