Hrvatski radio

Radio Rijeka

U delnicama razvojni ured za Gorski Kotar

18.07.2020.

14:25

Autor: Nenad Lučić

Foto ilustracija: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto ilustracija: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: - / -

Raznolikost Primorsko-goranske županije podrazumijeva i različit pristup razvoju njezinih dijelova. Zato je županijska Razvojna agencija u Delnicama nedavno otvorila svoj izdvojeni ured za Gorski kotar a o njegovoj je ulozi više saznao Nenad Lučić.

Razvojna agencija Primorsko-goranske županije, prva je takva ustanova u Hrvatskoj koja otvaranjem izdvojenih ureda želi biti dostupnija lokalnim samoupravama i ostalim korisnicima, kaže njezin ravnatelj Vedran Kružić te pridodaje kako će njihova uloga u Gorskom kotaru biti važna kako bi se što kvalitetnije pripremili strateški dokumenti, koji su glavna podloga za privlačenje poticaja Europske unije. Ujedno će pomoći lokalnim samoupravama da prepoznaju sve one projekte koji stvaraju dodanu vrijednost,vraćaju život te zadržavaju stanovnike na ovom području.

Problem iseljavanja iz Gorskog kotara i dalje traje, iako su na tom području, s devet gradova i općina, u proteklom razdoblju nastali brojni razvojni dokumenti, a da njihovo postojanje dosad nije dalo rezultata svjestan je i Vedran Kružić.

Predloženo je da se napravi strateški dokument za svih devet goranskih lokalnih samouprava, jer će tijekom nadolazećeg razdoblja posebno biti nagrađivani i financirani tzv. integrirani projekti, odnosno oni koji će se provoditi u nekoliko, ili čak svim lokalnim samoupravama Gorskog kotara

Radi provedbe takvih ciljeva u izdvojenom delničkom uredu Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije zasad radi jedna osoba, no plan je već do kraja godine imati dva zaposlena.

Goranski razvojni ured, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.