Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Dini 20 kemikalija; dok su pod nadzorom ne ugrožavaju ljude i okoliš

13.05.2016.

12:59

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode utvrdilo je da u pogonima "Dina Petrokemije" u Omišlju ima 20 vrsta tvari. Uskladištene i pod nadzorom, one ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, materijalnih dobara i okoliš, ali je predloženo što žurnije zbrinjavanje koje je u tijeku.

Trenutno se provode aktivnosti oko zbrinjavanja uskladištenog freona i vinil klorid monomera (VCM), dok laboratorijske kemikalije planira preuzeti Laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvijestili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode na upit Hine o takvom nalazu povjerenstva.

Dini je 2015. otvoren stečaj, nekoliko godina nakon prestanka proizvodnje, a u pogonima je ostala veća količina kemikalija. Sredinom travnja u Petrokemiju u Kutini prevezen je sav skladišteni klor, odnosno četiri tone te kemikalije. No, u pogonima je ostalo još opasnih tvari i otpada, pa je osnovano stručno povjerenstvo.

Imovina Dina Petrokemije procijenjena je na 463,8 milijuna kuna. Gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama, a najveći razlučni vjerovnici su Hypo KlagenfurtHypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci potkraj veljače drugu po redu prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka te predložila da se on obustavi. Očekivalo se da će se vjerovnici na skupštini, koja je bila zakazana za potkraj travnja, izjasniti žele li neki od njih predujmiti pet milijuna kuna kako bi se stečaj nastavio, ali je skupština, na prijedlog vjerovnika, odgođena za 1. lipnja.

Odgodu su, među ostalima, predložili i predstavnici države ne bi li se dotad pronašle mogućnosti podmirenja obveza. Stečajna upraviteljica zatražila je od vjerovnika i suglasnost da se dio postrojenja u Dini "izreže", odnosno proda kao sekundarna sirovina kako bi se, od dobivena novca, osiguralo daljnje čuvanje kemikalija.

Dina Petrokemija suvlasnik je tvrtke Ćuf, koja je vlasnik zemljišta na kojem se predviđa izgradnja LNG terminala. Hipoteku na to zemljište imala je Hypo banka, a preuzela ju je državna austrijska tvrtka Heta AR, zadužena za loše plasmane. Kako se doznaje od Dinine stečajne upraviteljice Marije Ružić, direktor Ćufa predao je na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje stečaja u Ćufu.

Fina je, pak, dala prijedlog za pokretanje stečaja u tvrtki Piros, koja je u 100-postotnom vlasništvu Dina Petrokemije, a vlasnik je dijela zemljišta u Dininu kompleksu u Omišlju. Najveći dio tog kompleksa u vlasništvu je same Dina Petrokemije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.