Hrvatski radio

Radio Rijeka

U dnevni boravak po psihološku i pomoć u obrazovanju, zapošljavanju

10.12.2015.

15:29

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Rijeci je danas obilježen otvaranjem Resocijalizacijskog centra. Na adresi Slogin kula 12, u prostoru Udruge za pomoć ovisnicima Vida, u suradnji s partnerskim društvom SVIT iz Kopra, uređen je dnevni boravak za liječene ovisnike.

Korisnicima će na raspolaganju biti četiri stručna djelatnika mentora, a novi će centar biti će otvoren pet dana u tjednu od 8:30 do 19 sati.

U novom prostoru, cilj je ovisnicima pomoći pri obrazovanju i zapošljavanju te podizanju samopouzdanja. Korisnici su, nažalost, sve ranjiviji, rekla je predsjednica Udruge Vida psihologinja Sanja Filipović

Istaknula je da se profil korisnika mijenja: sve su stariji, imaju djecu, njihovo liječenje traje duže, 87 posto njih je na zamjenskim lijekovima, interes za drug free programe se smanjuje, a to utječe i na njihove radne sposobnosti. Filipović je njihovu situaciju ocijenila vrstom socijalnog invaliditeta zbog koje im je za uključivanje u društvo i na tržište rada potrebna pomoć.

Udruga roditelja već se deset godina bori protiv ovisnosti, a novi IPA program Cloud cjelovitog pristupa liječenju, te društvenoj i ekonomskoj integraciji ovisnika o drogama, zajedno provode tri hrvatska i tri slovenska partnera.

Namjera je pokrenuti i postdiplomski studij na sveučilištima u Rijeci i Kopru, rekla je zamjenica voditelja programa Cloud dr. Vesna Grahovac s koparskog sveučilišta: "Morate znati da su ti ljudi marginalizirani. Kada dolaze s liječenja, oni često nemaju ni osobne dokumente koje mi drugi nosimo u novčaniku. Često nemaju ni obrazovanje, ne znaju gdje stanovati, ni kako doći do stana, ni do posla."

Cilj projekta i rehabilitacijskog centra, zaključuje Grahovac, je uspostaviti jasan protokol postupanja pri uspostavljanju partnerskog saveza s korisnikom te psihološke i pomoći pri obrazovanju i zapošljavanju. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.