Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Galeriji Juraj Klović samostalna izložba Saše Jantoleka

17.11.2022.

14:15

Autor: Radio Rijeka

Galerija Juraj Klović Rijeka

Galerija Juraj Klović Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixell

Pod imenom "Preobražaj" izložba Saše Jantoleka teži transformaciji svakodnevnoga i razbijanju ustaljenosti.

Izložba je otvorena 17. studenoga u 19 sati u Galeriji Juraj Klović (Rijeka, Verdijeva 19 b) i ostaje otvorena do 1. prosinca.


Radno vrijeme galerije je dvokratno: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom je zatvorena.


Evo što o izložbi poručuju iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka:


Saša Jantolek propituje čovjeka, njegova stanja, energije i odnose prema svijetu u kojem se nalazi. Začuđujuća i maštovita stvorenja izrastaju iz njegovih slika spojena u nadrealnim i fantastičnim kreacijama. 


Čudnovat je to spoj elemenata insekata, odnosno razrađenih bića sa svojim krilima, ticalima, velikim i tankim nogama, repovima i krljuštima koji ujedno nose i neka od obilježja čovjeka. 


Preobražaj, kako ga sam autor naziva, u potpunosti mijenja perspektivu razmišljanja, logiku stvorenog bića te nameće apsurdan spoj u kojem se gubi svaka prirodnost. 


Vrlo vještom kombiniranom tehnikom autor ostvaruje motiv, prvo paljenjem boje i rezbarenjem priprema podlogu drvenih površina stvarajući zanimljive i reljefne teksture, da bi na njima kasnije intervenirao akrilom, pastelima i olovkama spajajući crtež i slikarski trag kista. 


U vrlo zanimljivom prepletu snažnih kolorističkih površina on vrlo spontano i znalački smješta svoje kreature puštajući dovoljno zračnosti i prostora kompoziciji kako bi ona imala određenu lakoću. 


Taj pomak percipiranja također doprinosi općem dojmu začudnosti i igre. 


Unutar slike tijela kao da su živa, ona lete, gmižu, skaču i bježe prema rubu papira. Za sobom ostavljaju tragove, naznake kretanja, tanke linije glasanja, razlivene znakove i prodorne poglede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.