Hrvatski radio

Radio Rijeka

U galeriji Kortil večeras svečano otvaranje 4. History Film Festivala

08.09.2020.

11:00

Autor: Neva Funčić

Izložba History film festivala na Korzu (Foto: Pixsell)

Izložba History film festivala na Korzu (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Rijeci će otvorenjem izložbe o klasicima Zagrebačke škole crtanog filma u galeriji Kortil u 20 sati biti svečano otvoren 4. History film festival, međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma. Uz bogat prateći program, u HKD-u na Sušaku će do 12. rujna biti predstavljen 21 novi film.

Danas od 18 sati na rasporedu su bugarski film "Dostojanstvena tišina", srpski "Ujak" i talijanski "Vittorio Vidali - ja nisam tko sam bio". Program otvaranja posvećen je 60-toj obljetnici Zagreb filma i nedavno preminulom redatelju Vatroslavu Mimici, o čijem životu i radu će govoriti Božidar Trkulja, scenarist i filmski kritičar iz Zagreba.

Bugarski film "Dostojanstvena tišina" redatelja Adele Peeva i Antoniya Doncheva snimljen je ove godine i u Rijeci ima svoju europsku premijeru, a govori o životu i djelu poznatih bugarskih filmskih redatelja, obitelji Irine Aktaševe i Hrista Piskova. To je priča o mehanizmima cenzure, upornosti i stvaralačkom opstanku redatelja i njihovoj dostojanstvenoj šutnji.

Srpski film "Unuk" redatelja Aleksandra Reljića iz 2018. godine priča je o Evi Mozes Kor, ženi koja je preživjela holokaust i simbolično posvojila Rainera Hoessa, unuka zapovjednika Auschwitza. Njih dvoje zajedno se bore protiv neonacizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu. Talijanski film "Vittorio Vidali - Ja nisam tko sam bio" redatelja Gianpaola Pencoa iz 2019. ima svoju hrvatsku premijeru, a govori o bogatom Vidalijevom životu - rođen je u Trstu 1900., u SAD-u je organizirao demontracije za oslobađanje anarhista Sacca i Vanzettija, u Španjolskom ratu postao zapovjednik Carlos, u Meksiku se borio protiv trockizma, u Trstu se protivio Titovom komunizmu, u Rimu postao senator Republike Italije. Naposljetku se vratio u Trst, gdje piše memoare i vodi razgovore s Claudiom Magrisom.

Na otvorenju History Film Festivala u 20 sati bit će predstavljena izložba Mala kronika - klasici Zagrebačke škole crtanog filma. Posvećena je nezaboravnim ostvarenjima Zagreb filma i velikanu hrvatske kinematografije, Vatroslavu Mimici, o čijem životu i radu će na otvorenju govoriti Božidar Trkulja, animator, scenarist i filmski kritičar iz Zagreba.

Posjetitelji će moći pogledati kako nastaje crtani film te niz remek djela među kojima će biti Oscarom nagrađeni ''Surogat'' Dušana Vukotića i serijal o Profesoru Baltazaru. Četvrti History film festival u HKD-u na Sušaku traje do 12. rujna, a projekcije filmova i bogat prateći program svakodnevno će počinjati od 18 sati. Ulaznica za sva događanja iznosi 20 kuna.

Poslušajte najavu umjetničkog ravnatelja festivala Bernardina Modrića:

Bernardin Modrić - HFF, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.