Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gorskom kotaru mećava i poteškoće u prometu; u Delnicama pomaže i vojska

23.02.2018.

17:33

Autor: Nenad Lučić, Hina

Snijeg raščišćava i vojska (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Snijeg raščišćava i vojska (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Oštar nalet zime s količinama snijega koje nisu zabilježene od 2013. godine, obilježio je i današnji dan u Gorskom kotaru, kroz koji se već punih šezdeset sati ne odvija teretni promet kamiona s prikolicom i tegljača. Uz olujne udare bure, autocestom od Delnica prema Rijeci smiju samo osobna vozila.

U najsnježnijem gradu Hrvatske, Delnicama, visina snijega danas je dosegnula 140 centimetara, oborina će biti još, i zbog velikih snježnih gomila, čišćenje ulica postaje sve teže, pa s komunalnim službama, kaže gradonačelnik Ivica Knežević, od jutros rade i pripadnici Hrvatske vojske.

Iako su najveću urbanu sredinu Gorskog kotara zamele obilne količine snijega, gradonačelnik Knežević ističe da grad nije u kaotičnom stanju. "U ovim uvjetima sve su ulice prohodne na način da se do svake ulice može doći vatrogasno ili pak vozilo hitne pomoći", ističe Knežević.

"U ovom je trenutku na terenu šest strojeva i 10 pripadnika Hrvatske vojske. Raščišćavaju i pomažu pri osiguravanju prolaza onim dijelovima grada koji su posebno važni da bi stanovnici mogli imati pristup nekim ustanovama, poput Doma zdravlja", ističe gradonačelnik.

Cilj je, zaključuje Knežević, uz pomoć vojske do ponedjeljka u Delnicama osigurati normalno funkcioniranje, a gotovo metar i pol snijega velik je izazov čak i za Gorane. 

Zbog nevremena, olujne bure u Primorju te snijega u Gorskom kotaru, odgođena je nastava u Delnicama, Crnom Lugu i Brodu na Kupi te na Hreljinu, gdje je vjetar iščupao ogradu ispred škole. "Apeliram na sve roditelje učenika, profesore i ravnatelje da djeca ostanu na sigurnom, kod kuće. Najbitnija je sigurnost učenika, a nastava će se lako nadoknaditi," izjavila je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

"Sada nas je zbilja 'pritisnulo', ali borimo se s tim svaki dan. Snijega je puno, nemamo gdje s njim, ali nekako se snalazimo. Bacamo ga na sve strane", kaže jedan od žitelja. 

Teretni promet kamiona s prikolicom i tegljača kroz Gorski kotar je u prekidu, a mećava još uvijek ne slabi.

Osim snijega, vožnju autocestom od Delnica prema Rijeci dodatno otežavaju udari bure brzine do 100 kilometara na sat, pa tim cestovnim pravcem smiju samo osobna vozila. 

Zbog vjetra i snježnih zapuha visine od dva do tri metra, otežana je prohodnost niza lokalnih cesta, a zatvorene su prometnice Zalesina - Stari Laz te ona prema skijalištu Platak.

Vojnici iz delničke vojarne ne pomažu samo u Delnicama. Iz Skloništa za pse u Liču stiže informacija o dolasku vojnika koji već rade na čišćenju snijega i spašavanju osamdesetak pasa o kojima brigu vode zaposlenici i volonteri skloništa. Pet vojnika, uz puno dobre volje, čiste ogromne nanose snijega, jer i na području Liča ima ga više od metra, te na najbolji mogući način pružaju ruku pomoći u nevolji, kako bi i psima u ovim surovim zimskim uvjetima mogao biti pružen maksimum ljubavi - što i ljudi, ali i životinje, zaslužuju. (J.K.)

Autobusni se promet odvija uz kašnjenje od 30 minuta. Problema te još osjetnijih kašnjenja jutros je bilo i u željezničkom prometu.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta, u Gorskome kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Iz Hrvatskog autokluba mole vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane kretanja tih kategorija vozila kroz Gorski kotar i Liku te popunjenih odmorišta uz autocestu A1 i u gradu Karlovcu.

 

Vojska pomaže zbrinjavanju životinja u Liču (Foto: Milka Miljanović / Sklonište u Liču)

Nakon što se u raščišćavanje ljudstvom i mehanizacijom uključila i Hrvatska vojska, u posjet Delnicama, gdje ima oko 140 centimetara snijega, poslijepodne je stigao ministar obrane Damir Krstičević te pritom naglasio:  

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Goran Kovačić / Pixsell, Foto: -/-Grobnik: Deseci kamiona parkirani su već pet dana zbog zabrane prolaza kroz Gorski kotar (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Foto: Pixsell, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-Grobnik: Deseci kamiona parkirani su već pet dana zbog zabrane prolaza kroz Gorski kotar (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Snijeg raščišćava i Hrvatska vojska (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Ministar obrane Damir Krstičević u Delnicama (Foto: Nenad Lučić ( HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Ministar Krstičević u Delnicama (Foto: Nenad Lučić ( HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Ministar Krstičević u Delnicama (Foto: Nenad Lučić ( HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Snijeg raščišćava i Hrvatska vojska (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-28418414_10214167610077969_715370710_o.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.