Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gorskom kotaru uspješan komercijalni lov na medvjede

12.04.2015.

11:41

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj medvjeda u Hrvatskoj raste već desetljećima, zbog čega je naša zemlja prepoznata i na lovno – turističkoj karti Europe. Ovih dana to je vidljivo i iz pokazatelja koji su obilježili proljetni dio sezone lova na ovu vrstu divljači u Gorskom kotaru.

Lovni stručnjaci toga kraja znaju kako pronaći ravnotežu između komercijalne koristi i uspješnog očuvanja stabilnost populacije medvjeda. 

Status Gorskog kotara kao područja koje su europski lovci visokih platežnih mogućnosti prepoznali kao prostor vrijednih trofeja potvrđen je i početkom ovoga proljeća.

U razdoblju između 23. ožujka i 1. travnja je odstrijeljeno 8 grla, od čega 6 u rangu zlatne medalje, a dva u kategoriji tjelesne mase do 100 kilograma, kaže rukovoditelj lovnog odjela pri Upravi Hrvatskih šuma u Delnicama dr. Dario Majnarić, te odmah pridodaje, da takvi komercijalni pokazatelji ne bi bili mogući bez višegodišnje visoke kvalitete gospodarenja medvjedom što potvrđuju i podaci.  

Vidimo da je populacija od 1995. do 2015. narasla do dva i pol puta. Onda se procjenjivalo da ima oko 400 jedinki smeđeg medvjeda, a danas se populacija procjenjuje na oko 1000 grla. Upravo toliki broj medvjeda u Hrvatskoj, kaže Dario Majnarić, stručnjaci smatraju sigurnim jamstvom opstanka ove vrste i njezinog kvalitetnog suživota sa čovjekom.

Mnogo je podataka o populaciji medvjeda potrebno znati, prije no što se uopće počne planirati komercijalna korist od ove divljači.

Javlja Nenad Lučić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.