Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gorskome kotaru i dalje pada snijeg, zimski uvjeti na svim cestama

04.01.2016.

16:32

Autor: Nenad Lučić, B. Kanazir, N. Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gorskom kotaru, gdje ima između 20 i 30 centimetara snijega, oborine i dalje traju. Snijeg pada još od jutra, što stvara probleme u prometu. Meteorolozi predviđaju da će snijeg i kiša prestati tek krajem dana.

Iz riječkog Autotroleja javljaju da se promet na svim lokalnim linijama odvija prema voznom redu, dok na županijskim linijama ima manjih problema. Od 11 sati ne prometuje autobus za Veprinac, linija za Lisac prometuje do Klane, linija 35 ne vozi preko Tošine već preko Panorame, dok se za Hreljin prometuje do staroga okretišta. Ne vozi se ni za Zvoneća i Brgud.

Goranskom dionicama autoceste Rijeka - Zagreb, uz zimske uvjete, od prijepodnevnih se sati između priobalja i unutrašnjosti ne odvija teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima. Zimski uvjeti traju i na ostalim prometnicama.

Iako se zbog snijega na kolnicima kroz Gorski kotar vozi usporeno, tijekom dana nisu zabilježeni  veći prometni problemi niti znatnija kašnjenja autobusa. Nakon iznimno hladnog jutra, poslijepodnevna je temperatura na Pargu kod Čabra bila 3 stupnja ispod nule, pa se vozačima i dalje savjetuje dodatni oprez. 

Osim stalne mehanizacije zimskih baza, i danas  posao svojim ralicama odrađuju i kooperanti. Nakon snježnog vikenda s razlogom podsjećaju da dobra prometna prohodnost ne ovisi samo o cestarskim službama, već i o vozačima: ako voze pažljivo - nema problema. Najgori su oni bez odgovarajuće opreme, a takvih uvijek ima.

Vozačima se, zbog novih oborina, niskih temperatura i skliskih kolnika, savjetuje poseban oprez. U Delnicama i Crnome Lugu jutros su izmjerena 22 centimetra snijega, tijekom dana snježni se pokrivač mjestimično podebljao i na tridesetak centimetara. Jutarnje temperature na mjernim postajama u Gorskome kotaru kretale su se između 9 i 10 stupnjeva ispod nule, dok je dnevni prosjek oko -6 stupnjeva.

Slično vrijeme nastavit će se i sutra, a uz jugo i blagi porast temperatura, Gorani se pribojavaju najava meteorologa da bi snijeg ponegdje mogao prijeći u kišu koja se ledi u dodiru s tlom. Nakon sunčanih i toplih božićnih blagdana stanovnici Gorskoga kotara nisu iznenađeni naglom promjenom vremena jer, kažu, i prema staroj izreci, "niti jednu zimu nije vuk pojeo, pa neće niti ovu." Poslušajte prilog:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.