Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gorskome kotaru još ima snijega i bure, ali vrijeme se polako smiruje

18.01.2017.

16:02

Autor: Nenad Lučić, Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pojedinim dijelovima Gorskoga kotara visine snijega su jutros dosegnule sedamdesetak centimetara. Povremenih je oborina bilo i danas, a vjetar još uvijek otežava vožnju i čišćenje cesta. Autobusne su linije iz Zagreba kasnile od 10 do 15, a one iz Rijeke do dvadesetak minuta.

Svi kvarnerski otoci poslijepodne su bez struje. Razlog je kvar na 110 kV mreži kojom se otoci napajaju, a uzrok je bura i posolica koja se zadržava na kablovima. Električnu energiju otočani bi trebali ponovno imati oko 18 sati.

Kroz Gorski kotar, zbog zimskih uvjeta, i dalje ne smiju kamioni s prikolicom i tegljači, a normalizacija prometa ponajprije ovisi o slabljenju bure, potvrđuje voditelj Tehničke jedinice autoceste Rijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko.   

"Dionicom autoceste Kikovica – Delnice promet je i dalje zabranjen svim vozilima jer su izmjereni udari bure dosezali 110 kilometara na sat. Snježne oborine više nisu toliko intenzivne i u tom se dijelu pomalo već nazire smirivanje", rekao je Crljenko.

Crni Lug je sa 68 centimetara visokim bijelim pokrivačem i danas najsnježnije naselje u Hrvatskoj, no na posao se mora, kaže Crnolužanin Živko Malnar. "Snijega ima u velikim količinama, no ralice su na terenu, pa, koliko mogu i stignu, održavaju prohodnost. Jučer, kad sam putovao na posao, uvjeti za vožnju su bili otežani, no danas su ceste puno bolje očišćene, pa se nadamo ipak malom zatišju, veli Malnar.

Smirivanju vremena nada se i Jasna Štimac, ravnateljica osnovne škole u Fužinama, gdje ni danas na nastavu nisu nošli učitelji i učenici putnici. "Bura je jako puhala, na cestama ima nanosa, pa smo u koordinaciji s ljudima na terenu dogovorili da ni danas, zbog sigurnosnih razloga, neće biti nastave", tumači ravnateljica.

No sutra bi, kažu povoljnije prognoze, učenici iznova mogli na nastavu, a i cestari će zacijelo imati više vremena za odmor. O prometnim i drugim problemima koji su obilježili današnji dan iz Delnica javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.