Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena knjiga „Naš glas"

17.09.2020.

12:48

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je knjiga „Naš glas", prva knjiga Hearing Voices mreže Zapadnog Balkana. Riječ je o zbirci priča, pjesama, eseja, fotografija i crteža osoba koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su vizije, glasovi, taktilne senzacije i slično.

Fokus „Hearing Voices" pokreta, koji obuhvaća rad s tim osobama, čine grupe samopodrške kroz koje se zagovara sloboda i podržavajuća atmosfera dijeljenja iskustava. Svi radovi objedinjeni u zbirci „Naš glas" nastajali su u okviru rada udruga i ustanova koje čine Hearing Voices mrežu Zapadnog Balkana: Udruženje Prostor iz Beograda, Udruženje Tavan iz Sarajeva, Dom za odrasle osobe Turnić iz Rijeke, te Društvo Kralji ulice i društvo Slišanje glasov Slovenija iz Ljubljane.

Knjigu je izdalo Udruženje Prostor iz Beograda na srpskom, bosanskom, hrvatskom i slovenskom jeziku u tiskanom izdanju i elektroničkom obliku, a rezultat je projekta West Balkan Hearing Voices Network, koji je podržan od strane Tempus Fondacije u okviru programa Erasmus+. Predstavljanje knjige organizira se u sklopu rada Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka - Zdravi grad".

Na predstavljanju knjige govorili su: Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić i voditeljica Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka - Zdravi grad", Alenka Vondra Butigan, radna terapeutkinja Doma za odrasle osobe Turnić, Suzana Matković, korisnica organiziranog stanovanja Doma za odrasle osobe Turnić i
Marina Maršić, korisnica organiziranog stanovanja Doma za odrasle osobe Turnić.

Predstavljanje knjige organizirano je u sklopu rada Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka - Zdravi grad".

Martina Baiocco izjava, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.