Hrvatski radio

Radio Rijeka

U gradu Krku počela gradnja 30 stanova po modelu POS-a

18.05.2018.

14:37

Autor: Radio Rijeka

Foto: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: - / -

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar položio je kamen temeljac za gradnju višestambene građevine u sklopu programa POS-a u gradu Krku s ukupno 30 stanova. Također je najavio da će u narednim tjednima Sabor izglasati i izmjene Zakona o POS-u.

Uz ministra Štromara svečanosti su nazočili gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić,  direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, i direktor GP Krk Josip Purić.
 
Ugovorena je izgradnja zgrade s uređenjem okoliša na lokaciji u gradu Krku, u Ulici narodnog preporoda, a planirana investicijska vrijednost građevine iznosi oko 16.600.000,00 kuna, od čega poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose oko 3.000.000,00 kuna. Planirani rok izvođenja radova je 500 kalendarskih dana.

U Primorsko-goranskoj županiji dosad su izgrađena 543 stana: Cres (74 stana), Delnice (30 stanova), Kraljevica (12 stanova), Krk (16 stanova), Lovran (16 stanova), Veli Lošinj (18 stanova), Mali Lošinj (20 stanova), Novi Vinodolski (8 stanova), Omišalj (12 stanova), Opatija (74 stana), Rab (29 stanova), Rijeka, Srdoči i Škurinje (207 stanova) i Vrbnik (27 stanova).

Ministar Štromar je na svečanosti polaganja kamena temeljca iskazao zadovoljstvo što je dio ovog početka realizacije projekta od iznimne važnosti za lokalnu sredinu.

"Otvoreni smo i obavezni svakom gradu i općini pomoći u podizanju kvalitete života, a tu se svakako podrazumijeva dugoročno rješavanje stambenog pitanja. Naravno, bitna je sinergija i dobra suradnja državne i lokalne vlasti i zato ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku Krka gospodinu Vasiliću, što je prepoznao ovu mjeru poticajne stanogradnje te omogućio da projekt zajednički realiziramo", kazao je ministar Štromar.
 
"Koristim priliku i da najavim da će se u Saboru u narednim tjednima izglasati i izmjene Zakona o POS-u, a time ćemo omogućiti rješavanje stambenog pitanja za primjerice znanstvenike, liječnike, učitelje i sve one javne službenike koji su potrebni pojedinoj sredini. Tako će sigurno biti lakše ne samo zadržati ljude u pojedinim gradovima i općinama, posebno na otocima, već i privući svi oni čija zanimanja su deficitarna", dodao je ministar.
 
U proteklih godinu dana završeni su i useljeni stanovi u Splitu, Umagu i Malom Lošinju, a u izgradnji je 237 stanova i to u Fažani, Metkoviću, Punatu i Šibeniku. U pripremi je gradnja POS-ovih stanova i na lokacijama: Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Poreč, Split, Vis i Vrsar.
 
Od početka provedbe Programa POS-a izgrađeno je 8 tisuća i 35 stanova u 238 građevina. Ukupna vrijednost investicija iznosi 4,2 milijarde kuna od čega je 1,1 milijarda kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.