Hrvatski radio

Radio Rijeka

U hrvatskim zračnim lukama rekordan broj putnika; dobri rezultati i na Krku

13.09.2016.

09:57

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski aerodromi bilježe najviše putnika u povijesti. U srpnju je avionom putovalo gotovo 1,5 milijuna putnika, a u prvih sedam mjeseci oko 4,4 milijuna putnika ili 12,4 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

U prvih šest mjeseci ove godine Zračna luka Rijeka zabilježila je porast broja putnika za gotovo 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostale luke također bilježe porast prometa: Zagreb za 10 posto, Split za 25 posto, Dubrovnik za 16 posto, Pula za 34 posto, Zadar za 15 posto, Osijek za 7,85 posto te Brač za gotovo 90 posto.

Za usporedbu, i europski aerodromi bilježe stabilan i snažan rast u prosjeku od 6,2 posto u prometu putnika. Tako primjerice aerodrom Berlin-Schonefelda bilježi rast od 39,4 posto, Cologne-Bonna od 19,8 posto, Bukurešt od 16,5 posto.

"Rast gospodarstava je najutjecajniji čimbenik ovog porasta", ocijenio je u priopćenju predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK Tonči Peović. "Osim činjenice da je u većini EU država, odakle dolaze naši putnici, došlo do porasta BDP-a, a samim time i do kupovne moći stanovništva, možemo reći da su i brojni drugi čimbenici utjecali na povećanje zračnog prometa na hrvatskom nebu. Jedan je od njih i povećana turistička potražnja za hrvatskim ljetovalištima, kao posljedica smanjenih odlazaka na neka tradicionalna europska i sjevernoafrička odredišta poput Turske, Tunisa i Grčke radi nesigurnosti", istaknuo je Peović. 

Napominje i kako su avioprijevoznici dijelom smanjili prosječne cijene karata u zračnom prometu, što je, pak, posljedica smanjenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Na povećanje zračnog prometa u Hrvatskoj utjecao je i skraćen boravak turista na pojedinim odredištima, otprilike dva do tri dana, zahvaljujući internetskim rezervacijskim sustavima, kazao je Peović. Navedeni sustavi, kako je poručio, uz korištenje niskotarifnog prijevoza, koji je inače značajno prisutan na aerodromima u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Puli, Rijeci i Osijeku, omogućili su češću izmjenu turista u jednakim kapacitetima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.