Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Hrvatskoj 14 novooboljelih, sutra kreće prva faza ublažavanja mjera

26.04.2020.

13:48

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 2030 bolesnika. U odnosu na jučer jedna je osoba preminula, a riječ je o muškarcu iz Splita, pa je ukupno 55 preminulih od koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je u zadnja 24 sata napravljeno 709 testova, a 6,42 posto provedenih testova je bilo pozitivno. U odnosu na jučer jedna je osoba preminula, a riječ je o muškarcu (1951. godište) iz Splita. Ukupno je 55 preminulih, a trenutno su 23 bolesnika na respiratoru.

Ministar je dodao kako je 314 osoba u bolnicama, što su dvije osobe manje u odnosu na jučer. Otpušteno je ukupno 508 osoba, deset više od jučer, a kod kuće je ozdravilo 595 osoba. Ukupno su se oporavile 1103 bolesnika, što je 69 više u zadnja 24 sata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom.

Bit će više kretanja i može doći do novih zaraza. S druge strane razmišljamo i kako građanima omogućiti normalizaciju i vodimo računa svakodnevno o tome da se epidemiološka situacija ne pogorša. Tu borbu možemo dobiti samo uzajamnim slušanjem. Sutra se ne vraćamo životu kakav je bio prije epidemije. Za to će nam trebati puno informiranja građana i čini mi se da smo u tome uspjeli, da podignemo svijest o tome kolika je opasnost i kako možemo usporiti ovaj virus i vratiti se normalnom životu. Zato u ovoj fazi u kojoj ima više nepoznanica možda nego i od prethodne moramo učiniti sve kako ne bi morali posezati za nekim mjerama koje nitko ne želi, zaključio je Božinović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.