Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Hrvatskoj 23 novooboljela od koronavirusa, ukupno 600 oporavljenih

17.04.2020.

13:53

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U odnosu na jučer u Hrvatskoj su 23 novooboljela, što je ukupno 1814 bolesnika. U posljednjih 24 sata jedna je osoba preminula, a riječ je o 47-godišnjoj ženi iz Osijeka. Ukupno je 36 preminulih, dok je trenutno na respiratoru 30 pacijenata.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u odnosu na jučer pao postotak pozitivnih te sada iznosi 8,66 posto. Ukupno je napravljeno 20 953 testova, od čega 796 u posljednja 24 sata. Beroš je iznio podatak kako je srednja dob bolesnika 50,5 godina.

Ministar je naglasio kako je trenutno 30 osoba na respiratoru, dok su ukupno 372 osobe hospitalizirane. U odnosu na jučer jedna je osoba preminula, a riječ je o 47-godišnjoj ženi iz Osijeka. Ukupno je 36 preminulih od koronavirusa. Beroš je za kraj rekao kako je 359 oporavljenih, što je 47 više u odnosu na jučer. Uz to je 241 osoba iz samoizolacije ozdravila, pa je ukupno 600 oporavljenih.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić komentirala je mogućnost brzog pronalaska cjepiva.

Naslovi prodaju priču, a pitanje je što piše ispod. Nisam pročitala nijedno da je razvijeno. Na stranici WHO-a sa datumom 20.3. imate 44 institucije koje razvijaju cjepivo. Tko će otići najdalje, vidjet ćemo. Sad je bila informacija da je NIH, najveća institucija u SAD-u, zajedno sa jednom firmom, da su oni zasad na prvoj fazi kliničkog istraživanja. Vidjet ćemo tko će još dobiti neke dobre rezultate. Na puno mjesta se razvijaju cjepiva, rekla je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je skorašnji istek većine mjera koje su stupile na snagu 19. ožujka.

U ovom trenutku je točna činjenica da većina mjera istječe 19. i da ćemo sigurno u tom smislu morati većinu tih mjera produžiti. No, također je izvjesno, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja. Premijer je tražio od svih ministara da s današnjim danom pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta. Nakon toga će svoj sud dati epidemiološka struka, oni će reći kako to organizirati da se poštuju mjere, rekao je Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.