Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Hrvatskoj četiri nova zaražena koronavirusom, ukupno 31

13.03.2020.

10:18

Autor: Hina

Ministar Beroš: za sad nema lokalne transmisije virusa (Foto: Marin Tironi / Pixsell)

Ministar Beroš: za sad nema lokalne transmisije virusa (Foto: Marin Tironi / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u petak da je su u Hrvatskoj zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 31. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pozvao je korisnike, naročito one starije dobi, da odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a.

Molimo osigurane osobe, kojima je neophodan dolazak u HZZO radi reguliranja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, da se obrate telefonski u regionalne urede, područne službe i ispostave HZZO-a prema mjestu prebivališta ili na mail ppp@hzzo.hr, gdje će dobiti upute na koji način da dostave potrebnu dokumentaciju, kao i odgovore na sva pitanja, priopćio je HZZO.

"Imamo četiri nova bolesnika, ukupno 31. Riječ je o dvoje novozaraženih u Puli i dvoje u Zagrebu", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. 

Ministar Beroš izjavio je kako je jasno da će broj novooboljelih u Hrvatskoj idućih dana rasti, no iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske upozoravaju da se koronavirusa ne treba bojati kao velike pošasti te da panika čini štetu.

"Potrebno je znati da će broj novooboljelih u Hrvatskoj narednih dana porasti. To je potpuno jasno. Epidemija nije još dosegnula svoj vrhunac, nadamo se da će ubrzo i dosegnuti i početi jenjavati", kazao je ministar Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da su novooboljeli u Zagrebu bliski kontakti do sada poznatih bolesnika. U Puli se se radi o ugostitelju koji se vratio iz Italije i pozitivan je na koronavirus, a druga osoba iz Pule zaražena je nakon što je u Zagrebu ostvarila kontakt s osobom koja je došla iz Švicarske i kojoj je kasnije u Švicarskoj potvrđena zaraza.

"Još uvijek se radi ili o uvezenim bolesnicima ili o bliskim kontaktima, što nam govori da je epidemiološka situacija još uvijek povoljna", kazao je ravnatelj Capak. 

Beroš je rekao kako se razmatraju sve mjere koje su na raspolaganju kako bi se smanjila moguća transmisija bolesti u populaciji, no da zasada nema lokalne transmisije. "Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu, što je dobar znak", kazao je Beroš. "Pratimo situaciju iz sata u sat i spremni smo reagirati novim mjerama ukoliko se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša", dodao je. 

Ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti "Dr. Fran Milhaljević" Alemka Markotić istkanula je da svi novi bolesnici imaju blaži oblik bolesti te je dodala da se ni sa ostalim zaraženima ne događa ništa značajno.

Poslušajte izjavu ministra Beroša:

Beroš: 80 posto oboljelih ima samo blaže simptome, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.