Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Hrvatskoj ove godine 40 novih hotela, dio njih na Kvarneru

11.06.2016.

13:53

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove godine u Hrvatskoj se najavljuje otvorenje 40 novih i obnovljenih hotela, uz nekoliko kampova, turističkih naselja i aparthotela – od toga jedan dio i na Kvarneru: gradi se u Rabu, Vrbniku, Crikvenici, Novom...

Ukupne investicije u Hrvatskoj, kako očekuje  ministar turizma Anton Kliman, bit će i nešto veće od najavljenih 670 milijuna eura. Prošloga tjedna na Kvarneru je otvoren obnovljeni hotel Padova visoke kategorije (četiri zvjezdice) hotelske grupacije Imperial, što je jedno od najvećih ulaganja u turističku ponudu na otoku Rabu posljednjih godina. Vrijednost radova je 8,5 milijuna eura.

U lipnju se otvara Vinotel u Vrbniku na otoku Krku, hotel posvećen vinu koji će moći primiti šezdesetak ljudi. Vrijednost investicije je 35 milijuna kuna, a ulagač je Franjo Toljanić.

Ponovno se otvara i hotel Crikvenica koji je bio neko vrijeme zatvoren, najavljuju u Ministarstvu turizma. Planira se i njegovo preuređenje u hotel s četiri zvjezdice. Ruski ulagač ulaže šest milijuna eura, a vlasnik je poduzeće Man planet.

Crikvenička hotelska kuća Jadran podigla je kategoriju hotela Omorika s tri na četiri zvjezdice u što je ove godine uloženo 7,8 milijuna kuna. Bivši hotel Varaždin, a danas Katarina, s dvije će zvjezdice "narasti" također na četiri, za što je ukupno utrošeno nešto više od 22 milijuna kuna, a otvorenje se očekuje 1. srpnja.

Do kraja lipnja otvorit će se i marina Muroskva u Novom Vinodolskom, s 260 vezova u moru i još 200 na suhom dijelu. U to je uloženo oko osam milijuna eura, a marina će u punom obimu početi raditi sljedeće godine.

Brojna su ulaganja i u Istri, Dubrovniku, Splitu, Zadru, ali i na području Zagreba i kontinentalnoga dijela zemlje. "Ovaj investicijski boom na Jadranu govori o tome da je turizam jedan od najkonkurentnijih sektora u hrvatskom gospodarstvu, ali i da su investitori prepoznali naš cilj za strateškim razvojem turizma u Hrvatskoj", naglašava ministar Kliman. 

Podaci s terena govore da u Opatiji trenutno borave četiri tisuće turista. Hotelijeri i turistički djelatnici smatraju da upravo započeto Europsko prvenstvo u nogometu neće utjecati na uspješnost turističke sezone, javlja Marijana Smokvina: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.