Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:45 / 27.12.2020.

Autor: HRT - Radio Rijeka

U Hrvatskoj započelo cijepljenje protiv koronavirusa, u PGŽ dolaze 623 doze

Prva se cijepila Branka Aničić, korisnica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Prva se cijepila Branka Aničić, korisnica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv bolesti COVID-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu. Primorsko-goranska županija ima na raspolaganju 623 doze.

Nakon cijepljenja je gospođa Aničić iz Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci rekla kako je sretna što se prva cijepila, javlja Hina.

"Presretni smo što je naš dom izabran i da sam prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih", kazala je Branka Aničić. 

Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

U Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci jutros je pod oružanom pratnjom stigla prva isporuka cjepiva protiv koronavirusa. Cijepljenje kreće već danas u Domu za starije na Kantridi, a planirano je da se prva cijepiti 93-godišnja Riječanka, štićenica doma.

Cijepljenja korisnika i djelatnika prvom pošiljkom cjepiva predviđena su i u domu u Voloskom. U ponedjeljak počinje cijepljenje u riječkom KBC-u, gdje je  prvih 200 doza cjepiva rezervirano za najizloženije zaposlenike na COVID-odjelima i u hitnoj službi.

U Hrvatsku je ukupno stiglo prvih 9750 doza Pfizer - BioNTechova cjepiva. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo skladište se na temperaturi od -70 stupnjeva, a jutros su se počela razvoziti u županije. 

Isporuka milijun doza Pfizerovog cjepiva mogla bi trajati do rujna, rekao je danas ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a zasad je sigurno da će do kraja ožujka stići oko 270 tisuća doza.

Smatra kako je moguće do kraja siječnja procijepiti prvu najugroženiju skupinu, budući da se od 30 tisuća korisnika domova za starije za cijepljenje dosad javilo njih 22 tisuće te pet tisuća djelatnika od njih 14 tisuća.

Računa se i da je na prvoj crti obrane od koronavirusne bolesti i 50 tisuća zdravstvenih djelatnika koji se trebaju cijepiti.

Registracija Moderninog cjepiva očekuje se 6. siječnja te se Capak nada da bi od njih mogli dobiti veće količine kako bi se moglo cijepiti više ljudi iz najguroženijih skupina, a onda i cijepljenje krončnih bolesnika i starijih od 65 godina. "Nakon toga se nadamo dovoljnoj količini cjepiva da zahvatimo čitavo stanovništvo i da do ljeta imamo puno bolju i mirniju situaciju", rekao je Capak, a prenosi Hina.

Poslušajte izjavu epidemiologinje u riječkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Morane Tomljenović:

Tomljenović o početku cijepljenja, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.