Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Ičićima u more bačeno 3 tisuće "zdravih" kugli

22.05.2015.

15:38

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri tisuće kugli s efektivnim mikroorganizmima, koji dodatno oplemenjuju morsku vodu, danas su na kupalištu Ičići osnovnoškolci bacili u more.

Riječ je o akciji i ekološkoj edukaciji za djecu što je održana u sklopu Hrvatske konferencije o vodama. Takvi mikroorganizmi su posve prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni, niti genetski modificirani, a ta se prirodna tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja. Otopina sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, a glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. One, uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji, nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu.

Bačene kuglice padaju na dno i tamo počinju proces dodatnog oplemenjivanja tla. Svaka kuglica, veličine teniske loptice i načinjena od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni površinu jednog četvornog metra. Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak podsjetio je da je plaža u Ičićima nositelj Plave zastave te da na čistoću mora ukazuje i to što je nakon tridesetak godina ondje uočena školjka periska, indikator čistog okoliša. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da se grad sada usmjerava prema EU fondovima, kako bi se kandidirao za izgradnju drugog stupnja pročišćivača.

Akciju su organizirali Liburnijske vode, Grad Opatija, OŠ Opatija i DND Opatija u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka. Poslušajte izjavu predstavnika tvrtke Nedjeljka Jovanovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.