Hrvatski radio

Radio Rijeka

U istraživanju koje se provodi u barokomori riječkog KBC-a sudjeluju plivački reprezentativci

27.09.2022.

11:46

Autor: Radio Rijeka

KBC Rijeka

KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka / -

Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom (HPS) od 19. do 30. rujna provode znanstveno istraživanje koje ima za cilj istražiti utjecaj hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša tijekom bazičnih priprema.

U istraživanju koje se provodi u barokomori riječkog KBC-a sudjeluje 16 vrhunskih sportaša, članova seniorske i juniorske plivačke reprezentacije Hrvatske, od kojih će njih osam proći terapiju hiperbaričnim kisikom, a kontrolna skupina od drugih osam sportaša ulazit će u barokomoru pod drugačijim protokolom.


Kako bi se procijenio utjecaj hiperbarične oksigenoterapije, sudionici će prije i poslije provedenog ciklusa terapije tijekom dva tjedna biti kardiopulmonalno testirani u naporu.


Redovito će im biti uzorkovana krv radi praćenja različitih markera, ispunjavat će upitnike o subjektivnom poboljšanju stanja te o kvaliteti spavanja, a tijekom cijelog istraživanja će i nositi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze.


Svi se postupci provode uz minimalno invazivni utjecaj na sportašev trenažni program.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić izrazio je zadovoljstvo što Ustanova nastavlja praksu suradnje na znanstvenim projektima s Medicinskim fakultetom i Thalassotherapijom. 


Naglašava da vjeruje kako će rezultati istraživanja iznijeti određene zaključke koji bi mogli biti od koristi u poboljšanju uspješnosti sportaša i očuvanju njihova dugoročnog zdravlja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.