Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Jadranovu nakon potresa: građani i turisti uživaju u ljetnom danu

10.08.2017.

15:10

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon niza potresa, u Jadranovu, epicentru podrhtavanja tla, dan protječe mirno i opušteno. Potresi su, srećom, bili blagi. Od utorka ih je zabilježeno ukupno šest, a najveći je bio u utorak 8. kolovoza u 22:43, jačine 3,7 prema Rihteru. Neugodni su, ali većeg straha nema, kažu domaćini i turisti.

Kad se prvi put zatreslo, u utorak oko 11:30 sati, jačina potresa bila je 3,4 prema Rihteru. Mnogi su pomislili da nije riječ o potresu, ali su ubrzo doznali da je epicentar podrhtavanja tla upravo u Jadranovu. Josip, Tanja i Mauro, koje smo zatekli danas u centru Jadranova, kažu da su prvo pomislili da se radi o miniranju. Nisu se prestrašili, ali su osjetili nelagodu. 

Gledali su turiste kako odlaze s plaže, a za neke govore da su i otputovali. No, prema podacima Turističke zajednice Crikvenice, svega je nekoliko turista otišlo iz Jadranova, govori nam zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić:

"Veliki dio građana nije uopće nijedan od tih potresa zapravo ni osjetio, tako da nema nikakve potrebe za nekim pojačanim aktivnostima ili za panikom. Prema podacima TZ Crikvenice, odlasci su uistinu izdvojeni slučajevi, svega dva ili tri slučaja odlazaka, ali ne na način da su otišli kućama, već su se samo udaljili od Jadranova", kaže Matošić.

Serija potresa s epicentrom u Jadranovu počela je u utorak ujutro, do danas ih je zabilježeno ukupno šest, ali je utješno što se potresi između 3 i 3,9 prema Rihteru kvalificiraju kao manji. Često se osjete, ali uglavnom ne uzrokuju štetu. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.