Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Kampus stigla oprema za prvo superračunalo u Hrvatskoj

13.10.2015.

13:08

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oprema prvoga superračunala u Hrvatskoj i regiji, vrijedna 44 milijuna kuna, stigla je jutros iz Francuske na Sveučilišni odjel Kampusa Sveučilišta u Rijeci i već je započela njegova instalacija. Uporaba se očekuje za mjesec dana.

Sustav računala sastoji se od tri dijela: klastera, gdje Hrvatska prvi puta ima računalo koje se nalazi među prvih 500 svjetske rang-liste, velikog računala s jako puno memorije za kalkulacije velikih modela i manjeg dijela koji se koristi s ubrzivačima.

Planirano je da ima brzinu od 234 teraflopa. Zanimljivo je da se superračunalo hladi toplom vodom, što smanjuje potrošnju električne energije. Prema zadnjim testovima iz Francuske, superračunalo u punom pogonu troši 108 kilovata.

Danas počinje instalacija; testna faza superračunala trebala bi biti sljedećeg tjedna, a za mjesec dana bit će u uporabi znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj. Najviše će se koristiti za bioinformatički dio, ali i u industriji, kako bi se radilo na njegovoj uporabi i u komercijalne svrhe. Projekt je financiran iz Fondova Europske unije. Poslušajte izjavu voditelja projekta Zlatana Cara:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.