Hrvatski radio

Radio Rijeka

U KBC-u Rijeka nedostaje najmanje 100 medicinskih sestara

05.03.2019.

12:29

Autor: Neva Funčić

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić (foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić (foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Foto: - / -

U riječkom KBC-u nedostaje najmanje sto medicinskih sestara za normalan rad. Na alarmantno stanje upozorila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić, koja ističe kako zbog malih plaća na natječajima ne uspijevaju popuniti upražnjena mjesta.

Naime, plaća sestre u riječkoj bolnici iznosi od 5 do 5 i pol tisuća kuna, dok u zemljama zapadne Europe zarade trostruko više, upozorila je Radmila Čahut Jurišić, koja jedino rješenje kadrovske krize vidi u povećanju plaća. 

Kaže kako problem nije od jučer: naime još 2013. uredbom je zabranjeno zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama. Te iste godine najavljen je i otkaz za 88 sestara koje su bile zaposlene uz ugovor na određeno vrijeme, ali se nakon prosvjeda zdravstvenog osoblja od tog poteza odustalo. Potom je, kaže, uslijedila financijska devastacija: plaće su pale za 3%, potom 2015. dodatno za još 10 %. Trenutno plaća medicinske sestre, uz dodatke za uvjete rada i odgovornost, iznosi nešto manje od 5 tisuća kuna. Viša sestra ima plaću oko 5 i pol tisuća, a najviše može zaraditi 6 tisuća kuna mjesečno u jedinici intenzivne njege ili operacijskoj sali. 

Od 1.7. do 31.12. 2018. iz riječkog je KBC-a otišlo 56 sestara. Mjesečno ih odlazi po deset, na plaću od po 2 do 2 i pol tisuće eura, priča Čahut Jurišić, te dodaje kako odlaze u tišini i bez prosvjeda, na europsko tržište gdje su traženi.

U riječkom KBC-u nedostaje ovog trenutka 100 sestara, na kirurškoj klinici, primjerice, fali ih 40, tvrdi Čahut Jurišić, te dodaje da preostale padaju s nogu od umora. "Na odjelu na kojem se oporavlja 26 bolesnika operiranih od karcinoma, noću dežura jedna sestra".  Kaže kako svaka sestra ima barem 20 sati prekovremenih, radi se i bez tjednog odmora, u smjenama su i voditeljice odjela. Dodaje kako je situacija sve teža, plaće su opterećene kreditima, a njih čak 500 ima blokirane račune. Trenutno je, umjesto 1300, stalno zaposleno 1200 medicinskih sestara , a uz njih je još 70 zaposleno na određeno vrijeme. "Dnevno je na bolovanju po stotinu sestara, a sustav se održava tako da silite sestre da rade svakakve smjene", dodaje predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske. 

Iako se natječaji za posao raspisuju svakog mjeseca, odaziv je slab. "Prošlog mjeseca smo tražili 15 sestara, javilo se 6, s iskustvom rada u kafiću. Ali ne možemo birati", kaže predstavnica zaposlenika u Upravnom vijeću KBC-a Rijeka.

"Ministarstvo daje suglasnost za zapošljavanje, ravnatelj obilazi škole i fakultete, ali jedino rješenje je povećati plaću, Mogu se podići koeficijenti složenosti poslova, medicinska sestra ne bi trebala imati plaću manju od tisuću eura, zaista ne bi. Ili ćemo zatvoriti bolnicu",  poručila je Radmila Čahut Jurišić.

Poslušajte: 

 

Radmila Čahut Jurišić: U KBC-u Rijeka nedostaje najmanje 100 medicinskih sestara, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.