Hrvatski radio

Radio Rijeka

U KBC-u Rijeka uređuje se i oprema 12 novih dnevnih bolnica

07.08.2018.

14:38

Autor: Neva Funčić

Dnevne bolnice smanjit će opterećenost bolničkih odjela (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Dnevne bolnice smanjit će opterećenost bolničkih odjela (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U riječkoj se bolnici preuređuje i oprema 12 dnevnih bolnica. Projekt vrijedan 50 milijuna kuna financirao je Europski fond za regionalni razvoj, a nakon završetka obnove, u lipnju iduće godine, očekuje se dostupnija medicinska usluga uz deset posto manji prijam na bolničke odjele.

Projekt rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Kliničkog bolničkog centra Rijeka, vrijednosti 49.849.881,15 kuna, financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj; 27 milijuna kuna je namijenjeno za opremu, a 21 milijun za rekonstrukciju. Kroz dnevne bolnice riječkoga KBC-a godišnje prođe 85 tisuća pacijenata, a od iduće godine očekuje se da će taj broj narasti na 100 tisuća dnevnih pacijenata.

Dnevne će bolnice biti bolje za pacijente i za liječnike, najavljuju u KBC-u Rijeka. Moći ćete, primjerice, ujutro operirati žučne kamence ili primiti neurološku terapiju i otići kući. "Dobivamo prije svega nove prostore, time i novu kvalitetu. Velika većina postupaka može se napraviti kroz jednodnevnu kirurgiju. Puno je ugodnije za bolesnika, koji će doći ujutro na zahvat i poslijepodne moći otići kući. Naravno da nigdje nije bolje nego doma", rekao je pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju Marko Zelić.

Neurolog David Bonifačić u šali kaže da su i do sada imali dobre kuhare, a sad dobivaju nove kuhinje. Dnevna neurološka bolnica je na cijelom najvišem katu preuređenog prostora stare zgrade neurologije. "Primjena terapije bit će puno jednostavnija, a jednostavnije i brže će biti i dijagnostičke pretrage, koje su se do sada dosta čekale. Sada ćemo usluge moći dati u puno boljim uvjetima", istaknuo je Bonifačić.

Adaptacije su počele u siječnju. Trenutno se odvijaju radovi na kirurgiji, pulmologiji, psihijatriji i urologiji, a opremljeni su prostori na pedijatriji, fizikalnoj medicini, ginekologiji, neurologiji i gastroenterologiji. Ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac ističe da je riječ o svjetskom trendu: "Liječenje u dnevnim bolnicama je kraće, ugodnije i racionalnije. Rasterećuju se odjeli, a liječnici su fokusirani na terapiju. Trenutno u riječkom KBC-u bolničko liječenje prosječno traje šest dana, a vjerujemo da ćemo po dovršetku projekta doseći europski prosjek od pet dana." 

Iz riječkog KBC-a javlja Neva Funčić, a poslušajte i razgovor s ravnateljem KBC-a Rijeka Davorom Štimcem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.