Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Krku dodijeljeni ključevi 30 novih POS-ovih stanova

09.10.2019.

13:12

Autor: Hina

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ključevi 30 novih stanova izgrađenih u višestambenoj zgradi u Krku po programu društveno poticane stanogradnje (POS), ukupne investicijske vrijednosti 16,6 milijuna kuna, dodijeljeni su danas njihovim korisnicima.

Od ukupne investicijske vrijednosti građevine, državna poticajna sredstva su oko tri milijuna kuna, a vrijednost zemljišta opremljenog komunalnom infrastrukturom je oko 4,8 milijuna kuna. Gradnja je počela u svibnju 2018. godine, a kupoprodajna cijena stana iznosi 1106,28 eura po četvornom metru.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja priopćilo je kako su od početka provedbe programa POS-a izgrađena 8322 stana u 257 objekta u 80 lokalnih jedinica. Njihova ukupna investicijska vrijednost veća je od 4,3 milijarde kuna, a država je putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna. U izgradnji je 136 stanova u dvije građevine u Biogradu na Moru i u Varaždinu.

U PGŽ izgrađeno 565 POS-ovih stanova

U Primorsko-goranskoj županiji do sada je izgrađeno ukupno 565 POS-ovih stanova - u Cresu, Delnicama, Kraljevici, Krku, Lovranu, Velom Lošinju, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Omišlju, Opatiji, Puntu, Rabu, Rijeci i Vrbniku.
Iz Ministarstva napominju kako su potkraj lipnja donesene izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima je omogućeno rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana, a kamatna stopa na javna sredstva u otplati smanjena je s 3 na 2 posto.

Omogućuje se kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja (liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, itd.) te se sprječava zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaje.

Kako navode u Ministarstvu, svi novi ugovori sadrže zabranu davanja u najam ili prodaju stana POS-a, a ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja će o svemu obavijestiti banku, a banka će kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

Iz Ministarstva još navode kako je do sada, kroz mjere stambenog zbrinjavanja, POS i subvencije, dom osiguralo više od 13 tisuća i 500 mladih obitelji, a do 2021. planira se osigurati dom za ukupno 20 tisuća obitelji. Poslušajte:

POS stanovi u Krku, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.