Hrvatski radio

Radio Rijeka

U "Lencu" završeni radovi na Galebu, brod vraćen u Kraljevicu

25.08.2020.

10:51

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

U brodogradilištu „Viktor Lenac“ završeni su planirani radovi na brodu „Galeb“ te je danas oko 8.30 sati odrađen tegalj broda natrag u brodogradilište u Kraljevici gdje će se nastaviti radovi na obnovi i preuređenju broda u muzej.

Tijekom dokovanja u brodogradilištu "Viktor Lenac" na brodu Galeb izvedeni su radovi pranja podvodnog dijela broda, ispuštanja zaostalih tekućina iz tankova dvodna s odstranjivanjem taloga, izmjena čeličnih limova na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, ugradnja Zn anoda, čišćenje osovinskih vodova i osovina kormila, demontaža sidara s uređenjem i antikorozivnom zaštitom te ponovnim vraćanjem, priprema površine podvodnog dijela trupa, pranje i pjeskarenje te antikorozivna zaštita. Navedeni radovi trajali su mjesec dana.

Radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, obavlja tvrtka Dalmont d.d. iz Kraljevice. Uz navedene radove izvedene u „Lencu“ do sada su izvršeni i radovi na kompletnoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža tikovih trenica s paluba, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju. Izvršeni su i radovi na djelomičnoj izmjeni čeličnih limova nadgrađa te je obavljena demontaža i zbrinjavanje zidnih i stropnih drvenih obloga, ugradbenog namještaja i vrata.

Projekt obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej dio je projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Evo što o obnovi Galeba kaže zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović:

Marko Filipović o obnovi Galeba, pripremila Iva Pavletić Crnić

Galerija
Foto: Grad Rijeka, Foto: -/-
Foto: Boris Kanazir / HRT, Foto: -/-Foto: Boris Kanazir / HRT, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.