Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Liču održan prvi Medun Fest: medun je izvrstan za oporavak i prevenciju!

06.09.2020.

13:08

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prošlogodišnja dodjela oznake izvornosti goranskom medunu poticaj je promociji toga pčelinjeg proizvoda visoke kvalitete u Gorskom kotaru. U Liču pokraj Fužina tako je ovoga vikenda organiziran prvi Medun Fest.

Ovoga ljeta Općina Fužine je, unatoč koronakrizi, uspjela ne samo sačuvati postojeće, već osmisliti i nove turističke sadržaje. O tome zašto je pokrenut Medun Fest, općinski načelnik David Bregovac kaže da takvim manifestacijama nastoje privući goste iz većih gradova poput Zagreba i Rijeke.

"Nadamo se, između ostalog, da će prepoznati Fužine kao poželjno mjesto za život. Riječ je turističkoj priči kroz koju želimo predstaviti naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se stvarno trude i rade te proizvode na području Općine Fužine", kaže načelnik.  

A u godini kada često govorimo o zdravlju i prevenciji, dobro je od vlasnice pčelarskoga obiteljskog gospodarstva Jelene Milošević saznati više o nekim obilježjima goranskog meduna: 

"Medun je odličan tijekom razdoblja postoperativnog liječenja. Podiže energiju, ali i imunitet, što je  u ovim vremenima i više nego poželjno obilježje toga proizvoda", napominje.

Jedna od glavnih karakteristika Medun festa bila je promocija prvog autohtonog sladoleda Gorskoga kotara, a njega je od kvalitetnoga pčelarskog proizvoda osmislio kulinarski majstor Dino Galvagno.

"Medun je istovremeno inspirativan i kompleksan jer aromom i sastavom otežava proces pripreme hrane. Danas sam ipak zadovoljan jer smo napravili sladoled od mlijeka iz lokalne mljekare, s aromom jelovih iglica, a onda sve to isprepleli s medunom", ističe Galvagno. 

O kvaliteti i vrijednosti goranskog meduna sudionici festivala mogli su više saznati i tijekom zabavnih radionica za djecu te onih edukativnih za odrasle. Javlja Nenad Lučić:

Prvi Medun Fest, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Jelena Milošević (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Prvi goranski sladoled od meduna (Foto: Nenad Lučić / HRT -Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.