Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Liču slave Jurjevo: tradicija jurjevskih procesija i krijesova

23.04.2018.

10:27

Autor: Nenad Lučić

U Liču slave Jurjevo: tradicija jurjevskih procesija i krijesova

U Liču slave Jurjevo: tradicija jurjevskih procesija i krijesova

Foto: - / -

Lič nedaleko Fužina u Gorskom kotaru, jedno je od mjesta, gdje se uoči današnjeg blagdana Svetog Jurja, prisjećaju tradicionalno starih, jurjevskih običaja. Ime tog sveca nosi naziv i mjesne etnografske udruge.

Predsjednik mjesne etnografske udruge Dražen Starčević ističe kako je uz jurjevsku tradiciju vezan i nastanak samog mjesta. Naime Sveti Juraj je bio zaštitnik plemićke obitelji Zrinskih, koja je radi obrane od Turaka naselila područje Liča, pri čemu je u počast njihovog patrona izgrađena i crkva.

Od davnina postoji tradicija jurjevskih procesija i krijesova, a ti bi običaji, nakon dugih zima u Gorskom kotaru, bili vezani uz blagoslov polja i nakanu da će svetac, u narodu znan kao Zeleni Jure, donijeti dobar urod.

Običaj šetnje bakljama i paljenje krijesa sačuvan je do danas i organizira se večer uoči blagdana. Uz blagdan Jurjeva polako se obnavlja i tradicija održavanja starih pastirskih igara, a proslava svetkovine, uz koju se ljudi tradicijski raduju buđenju prirode, zelenila te novom urodu na poljima, potiče i nove ideje.

Tako je u Liču ovih dana započela realizacija projekta uređenja prvog botaničkog vrta na području Gorskog kotara.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.