Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Lokvama i poslije snijega - sanjkanje

26.05.2019.

16:30

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svibanj u Gorskom kotaru nije protekao bez kratkotrajnih zahlađenja i snijega, a iako je kraj mjeseca obilježilo nešto toplije vrijeme, na području goranske Općine Lokve glavna je sportska tema – sanjkanje.

Ovoga vikenda Lokvarci su domaćini međunarodnog natjecanja u sanjkanju na kotačima Croatia open, ali to je tek uvertira u vrlo sadržajnu, ljetnu sezonu.

Dujina staze je 600, a visinska razlika starta i cilja oko 200 metara. To najbržim natjecateljima omogućava dosezanje brzine od 60 do 70 kilometara na sat, pri čemu im je za prolazak potrebno oko 45 sekundi. 

Staza iznad Lokvarskog jezera s razlogom je privukla i neka poznatija eurupska imena sanjkaškog sporta, jer će Općina Lokve krajem ljeta biti domaćin svjetskog prvenstva u sanjkanju na kotačima.

Načelnik općine Toni Štimac tvrdi da je staza kod Lokava jedna od boljih u Europi i zato se nadaju da će nakon Croatia opena i svjetskog prvenstva na nju dolaziti brojne reprezentacije.

Da bi staza u Lokvama bila prepoznata na njoj su, uz potporu Primorsko-goranske županije, dosad realizirana i isplanirana ulaganja od oko 300 tisuća kuna. Položene su cijevi za zasnježenje i zalijevanje staze, kao i infrastruktura za informatiku, razglas i mjerenje vremena, istaknuo je Štimac te dodao da su postavljeni i stupovi za javnu rasvjetu za osvjetljenje staze. Do svjetskog prvenstva planiraju postaviti i dodatne ograde.

Nakon svega, staza je podjednako atraktivna za zimsku, ali i ljetnu varijantu - sanjkanje na kotačima. Ljubitelja adrenalina u gledalištu neće manjkati kada krajem ljeta stazom kod Lokava krene svjetska sanjkaška elita. Poslušajte:

Ljetna sezona sanjkanja je otvorena, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.