Hrvatski radio

Radio Rijeka

U lokvarskom Picirku sve bogatija etnografska zbirka

20.02.2020.

12:32

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prije pet godina u staru je učiteljsku zgradu u naselju Lokve, koju mještani zovu Picirk, svoju etnografsku zbirku smjestila Udruga ljubitelja lokvarskih starina. Otad se on koristi i kao mjesto druženja, tijekom kojih se, posebno zimi, razmjenjuju i iskustva pri izradi tradicijskih rukotvorina.

Tijekom proteklih pola desetljeća uređenjem etnografske zbirke produljili smo život dotad napuštenoj učiteljskoj zgradi. Tim riječima predsjednica Udruge ljubitelja lokvarskih starina Mirjana Pleše kratko i slikovito opisuje ono što se proteklih godina događalo s objektom kojeg mještani Lokava nazivaju Picirk. Spomenuto "produljenje života" jednog objekta nemoguće je svesti na priču o tome da su lokvarske čuvarice tradicijske baštine pronašle mjesto gdje će smjestiti brojne predmete i druga svjedočanstva prošlosti, koja su darovale obitelji iz maloga goranskog mjesta.

Naime, u Picirku je uvijek živo jer je, posebno zimi, potrebno poduzeti dosta stvari da vlaga ne ošteti vrijednu zbirku u kojoj je najstariji predmet kolo za brušenje sjekira i noževa iz 1831. godine. Osim čuvanja postojećih, tijekom zimskih subotnjih druženja nastaju i novi izlošci, ponajprije tradicijske rukotvorine, a pri njihovoj izradi stječu se znanja o korištenju starih alata, poput drvenoga tkalačkog stana. Zbog toga se vrijedna zbirka iz godine u godinu povećava, pa ju je trebalo tematski razvrstati, a kod razvrstavanja se vodilo računa o tome da uz svaki od starih predmeta bude ispisan naziv na standardnom jeziku i lokvarskome mjesnom govoru.

Postoje u Picirku i vrijedna arhivska svjedočanstva o važnim godinama iz povijesti Lokava, ponajprije onima kada se odvijala gradnja Lujzinske ceste i Lokvarskog jezera. Etnografska bi zbirka, kako najavljuje načelnik Općine Lokve Toni Štimac, mogla uskoro, osim centralnog grijanja, dobiti i nove "sustanare", jer na kat stare učiteljske zgrade pomalo "useljava" Muzej žaba, a dio prostora će ponuditi i prikaz zanimljive ribolovne povijesti Lokava, gdje je svojevremeno ulovljena najveća pastrva na svijetu. Javlja Nenad Lučić:

Goranska etno-zbirka, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.