Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Lovranu prvi put u Hrvatskoj ugrađeno personalizirano umjetno rame

12.12.2017.

14:08

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran pacijentu je prvi put u Hrvatskoj ugrađeno personalizirano umjetno rame, a posebnom kirurškom tehnikom uz vođenje računa o biomehaničkoj stabilnosti implantata kreiran je individualni, personalizirani implantat proizveden tzv. 3D print tehnologijom.

Korištena su najnovija tehnološka dostignuća u dizajniranju osteointegrirajućih segmenata implantata. Implantat je proizveden tehnologijom aditivne proizvodnje, tzv. 3D print tehnologijom od trabekularnog titana, koja predstavlja revoluciju u proizvodnji medicinskih implantata, navode iz Klinike u priopćenju.

Radi precizne implantacije korišten je individualno izrađeni instrumentarij. Operacijski zahvat obavljen je nad 60-godišnjim pacijentom koji se oporavlja sukladno očekivanju.

"Zahvaljujući kontinuiranom napretku tehnike i tehnologije, uvođenju inovacija u instrumentaciji, operativnoj tehnici te permanentnoj edukaciji naših ortopeda u eminentnim svjetskim kliničkim centrima, ta operacija ulazi u redovan operacijski program", navodi Klinika.

Time je uvedena još jedna inovativna operativna metoda koja omogućava brzi oporavak bolesnika, a Klinika Lovran svrstana je u eminentne europske centre u kojima se obavljaju visoko diferencirani i subspecijalizirani operacijski zahvati, istaknuto je u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.