Hrvatski radio

Radio Rijeka

U lukama više brodova, ali manje robe: u Omišlju u rujnu 56% manji promet

29.11.2016.

19:13

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske morske luke su u prvih devet mjeseci ove godine - s 271,5 tisuća prispjelih brodova i 27 milijuna putnika - ostvarile rast od 6 odnosno 9 posto u odnosu na isto vrijeme lani, dok su s 13,3 milijuna tone robe u minusu od 9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Slični su trendovi u morskim lukama bili i u ovogodišnjem rujnu, kada je u luke prispjelo 11 posto više brodova nego u istom mjesecu prošle godine - njih 39 tisuća - dok je s nešto više od 3,7 milijuna putnika ostvaren porast od 14 posto. No promet 1,1 milijuna tona robe u morskim lukama manji je za 35 posto u odnosu na lanjski rujan.

U rujnu je jedino Luka Split zabilježila porast teretnog prometa (od 3,6 posto) na 169,4 tisuća tona robe. Ostale četiri luke - Omišalj, Bakar, Ploče i Rijeka - u odnosu na lanjski rujan imale su pad prometa robe, koji se kretao od oko 12 posto u luci Rijeka do oko 56 posto u luci Omišalj.

Među morskim lukama koje su u zadnje tri godine ostvarile oko 200 tisuća putnika, najviše je putnika u rujnu (556,8 tisuća) bilo u Splitu, čime je ta luka u plusu od 9,3 posto u odnosu na lanjski rujan. Na drugome je mjestu Luka Dubrovnik s 421,5 tisuće putnika i porastom od 32 posto,

Veliki porast od 68 posto u rujnu je imala Luka Pula s 128,1 tisućom putnika, u što je uključen i promet luka Brijuni i Fažana. Porast broja putnika u rujnu bilježi i većina ostalih luka. Većinom je riječ o porastu unutarnjeg prometa putnika, dok je međunarodni promet putnika u većini morskih luka bio u padu u odnosu na lanjski rujan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.