Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jubilarno 60. Goranovo proljeće: Dodijeljene nagrade za najbolju pjesničku zbirku; uručena je i nagrada za mlade pjesnike

21.03.2023.

10:51

Autor: Nenad Lučić

Goranovo proljeće

Goranovo proljeće

Foto: Goranovo proljeće/Facebook/ Privatna arhiva / -

Ove godine 60. put održava se najstarija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj - Goranovo proljeće.

Najdugovječnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, "Goranovo proljeće" ove godine obilježava 60. jubilarno izdanje.


U Lukovdolu, rodnom mjestu tragično stradalog književnika Ivana Gorana Kovačića, danas je održana dodjela nagrade za najbolju pjesničku zbirku tijekom proteklog dvogodišnjeg razdoblja, a uručena je i nagrada „Goran“, namijenjena mladim pjesnicima.


Ovogodišnje jubilarno "Goranovo proljeće" objedinjuje pet velikih obljetnica, vezanih uz život i nasljeđe Ivana Gorana Kovačića, podsjeća Marko Pogačar, koji je već niz godina na čelu manifestacije


Spomenuti se jubilej doista dogodio u sretnom trenutku jer objedinjuje čak pet godišnjica, vezanih uz Gorana i Goranovo proljeće.


Od one, vezane uz godine pjesnikovog rođenja i smrti te nastanka njegove poeme "Jama" i same manifestacije, pa do 75. obljetnice osnutka Studentskog kulturno – umjetničkog društva "Ivana Gorana Kovačića"


Nagrada je za mene veliko iznenađenje s obzirom da po vokaciji nisam pjesnik, nego sam do sada uglavnom bio autor kratkih priča.


Kako je riječ o mojoj prvoj, tiskanoj knjizi pjesama doista sam iznenađen.Ipak, vrlo brzo ću se vratiti kratkoj priči, jer one su moja velika ljubav, dok ću se pjesmama povremeno vraćati, jer to je jedan drugi svijet koji me osvojio.


"Ektoplazma" je naslov poetske zbirke za koju je nagradu "Goran", namijenjenu mladim pjesnicima danas primio Vid Bešlić


Nagrada jest dokaz i poticaj mladim piscima u nastojanju da dođu u doticaj s publikom, odnosno čitateljima.


Neni nagrada nije naslov, već činjenica da je ona vezana uz izdavanje zbirke


Današnji dio programa "Goranovog proljeća" bit će večeras, s početkom u 19 sati , nastavljen u riječkom antikvarijatu "Ex libris" gdje će se svojim stvaralaštvom predstaviti neki od inozemnih sudionika manifestacije. 

Goranovo proljeće

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.