Hrvatski radio

Radio Rijeka

U luku različitosti 28. siječnja uplovljava TurFest

23.01.2020.

13:04

Autor: Neva Funčić

Foto: Hrvatsko tursko društvo

Foto: Hrvatsko tursko društvo

Foto: - / -

Drugi po redu TurFest u Rijeci održat će se u utorak 28. siječnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, najavljeno je na konferenciji za novinare Hrvatsko-turskog društva koje ove godine obilježava 25 godina djelovanja u Rijeci. Program će početi u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Drugi TurFest uplovljava u Luku različitosti upravo uoči početka projekta Europske prijestolnice kulture, istaknula je dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Esma Halepović Đečević. U četvrt stoljeća djelovanja društva u Rijeci, organizirana su brojna predavanja, tribine, promocije knjiga i filmova. Ove je godine u Turskoj u pripremi drugo izdanje turskog prijevoda "Šegrta Hlapića", a u Hrvatskoj će po deseti puta biti organiziran Ciklus turskog filma. Prošlogodišnji prvi TurFest u Rijeci bio je fokusiran na gastronomiju i modu, a ovogodišnje izdanje je posvećeno slikarstvu i glazbi, najavila je Halepović-Đečević.

Program u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci počinje u utorak u 18 sati otvorenjem izložbe slika i kaligrafija Ismete Sedlovski u ebru tehnici slikanja vodom. Rođena biščanka iz Zagreba jedina je Ebru slikarica u Hrvatskoj. Naziv tehnike slikanja na vodi ima dvojako tumačenje, po prvom ime dolazi od perzijske riječi ebri što znači oblak, a po drugom je nastalo od složenice abiru što znači lice vode. Izložba slika Ismete Sedlovski ostat će otvorena do 31. siječnja.
Program TurFesta se u 19 sati nastavlja koncertom orijentalne glazbe. Nastupit će Ex Ponto i Mavi Kan, najavila je članica Hrvatsko-turskog društva Ana Peruničić
Trio "Ex ponto" čine klarinetist Bruno Philipp te gitaristi Ambrozije Puškarić i Mario Ingrec, koji je za svoje muziciranje nagrađen Statusom i Porinom. 
Naziv grupe "Mavi kan" u prijevodu s turskog znači "Plava krv". Njihova dva albuma "Ornamental" i "Kao Sarajevo" predstavljaju glazbeno putovanje kroz bosanske planine prema Bosporu. Uz pjevačicu Sakin Modronja, kao prateći vokal i na violini će nastupiti Bruno Urlić, na udaraljkama Marko Matošević, na klaviru Paul Kempf, a na basu i kontrabasu Riječanin Henry Radanović, višestruki dobitnik Statusa i Porina.
Ulaz na drugi TurFest, festival upoznavanja hrvatske i turske tradicije i kulture, je slobodan. Poslušajte najavu:

Želja nam je prenijeti tradicionalne vrijednosti, pripremila Neva Funčić

Ismeta Sedlovski "Vodeni-cvijet"

Ismeta Sedlovski "Vodeni-cvijet"

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.