Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Marišćini obrađeno 5 tisuća tona otpada; proizvedeno i gorivo

09.12.2015.

16:37

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina od početka probnog rada prije više od četiri mjeseca, obrađeno je oko 5 tisuća tona otpada, izdvojene su vrijedne sirovine poput plastike i metala, a proizvodi se i gorivo iz otpada, priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Centar Marišćina obišli su danas predstavnici Ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatske agencije za okoliš. Savjetnica ministra za projekte gospodarenja otpadom Irena Relić podsjetila je da je Marišćina prvi izgrađeni centar u Hrvatskoj u kojemu se po visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađuje i razvrstava. "Time ne samo da čuvamo okoliš i omogućujemo sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, nego i razvoj gospodarstva", rekla je Relić, navodeći da je u centru zaposlena 21 osoba, a planirano je da će ih biti 57.

U Marišćini će se obrađivati otpad iz Primorsko-goranske županije u kojoj živi 296 tisuća i 195 stanovnika. Otpad se isušuje, usitni, a potom se iz njega izdvajaju sirovine koje se ponovno mogu koristiti u industriji. U sadašnjoj fazi probnoga rada iz otpada je, primjerice, izdvojeno 322,5 tona plastike. Otvaranje centra Marišćina očekuje se do proljeća 2016., a njegov rad omogućit će sanaciju i zatvaranje osam odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji u roku od godine dana, navodi se u priopćenju.

Marišćina je prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a vrijedan je 277 milijuna kuna, od čega je 70 posto financirala Europska unija, a ostatak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te jedinice lokalne samouprave. Iz Ministarstva još ističu da će u Hrvatskoj ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom te da je, osim Marišćine, izgrađen i centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u Istarskoj županiji, vrijedan 266 milijuna kuna, u kojemu je započeo hladni probni rad. Za još tri centra su u tijeku natječaji za izvođače radova, a za ostale je u tijeku izrada dokumentacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.